Normal_9828

GRONINGEN - Ieder jaar verlaat een groot aantal jongvolwassenen voortijdig hun opleiding. De gevolgen voor hun maatschappelijke en economische carrière zijn vervolgens groot. Het Oranje Fonds start met een driejarig programma dat dit probleem aanpakt: Kansen Voor Jongeren. Het Fonds zoekt initiatieven die met behulp van vrijwilligers in actie komen tegen schooluitval onder jongeren van 18 tot 23 jaar.

In het schooljaar 2010-2011 verlieten ruim 34.000 jongvolwassenen voortijdig hun opleiding. Ronald van der Giessen, directeur Oranje Fonds, licht toe: "Voor het Oranje Fonds is het belangrijk dat iedereen naar eigen vermogen kan deelnemen aan het maatschappelijk leven in Nederland. Een startkwalificatie vergroot de kansen daarop aanzienlijk.

Kansen Voor Jongeren richt zich op een relatief grote groep jongeren die moeilijk bereikbaar lijkt en soms al is opgegeven. De inzet van vrijwilligers is hierbij essentieel. In dit programma gaan wij op zoek naar succesvolle methoden". Voorbeelden van reeds bekende initiatieven werken met vrijwillige mentoren, sport als middel, rolmodellen of loopbaanoriëntatie.

Het Oranje Fonds is voor het driejarige traject van Kansen Voor Jongeren op zoek naar 20 initiatieven. De deelnemende organisaties krijgen inhoudelijke ondersteuning bij het uitvoeren van het initiatief. Daarnaast komen zij via het Oranje Fonds in contact met coaches en experts en delen zij ervaringen met organisaties met soortgelijke initiatieven. Ten slotte kunnen zij rekenen op een financiële bijdrage van maximaal 75.000 euro per jaar.

Op 26 maart organiseert het Oranje Fonds in Utrecht een voorlichtingsbijeenkomst voor geïnteresseerden. Meer informatie en het aanmeldingsformulier is te vinden op www.oranjefonds.nl/jongeren.

© Nationale Onderwijsgids