Normal_8740

LEIDEN - Begin januari 2012 zijn zeven schoolkinderen uit Groenland met hun docent te gast in het Museum Volkenkunde te Leiden. De scholieren maken in het museum een eigen tentoonstelling met kunstvoorwerpen ie zij zelf hebben vervaardigd. Volkenkunde beschikt over een grote collectie voorwerpen en foto's uit Oost-Groenland, grotendeels verzameld door oud-conservator Gerti Nooter.

Van 24 december 2011 tot en met 15 januari 2012 zijn foto's uit deze collectie te zien in de tentoonstelling: Roots2Share. De kinderen uit Kulusuk maken op die manier hier in Nederland kennis met een deel van hun eigen cultuurgeschiedenis.

Bezoek Groenlandse scholieren
Cunera Buijs, conservator Arctisch gebied van Museum Volkenkunde, bezocht in 2008 een school in Kulusuk, Oost-Groenland. Zij was zeer onder de indruk van de kunstvoorwerpen die de schoolkinderen daar maakten en besloot een samenwerkingsproject op te starten. De bevolking van Kulusuk is van oudsher erg kunstzinnig. Deze traditie leeft nog steeds onder de huidige bevolking en haar schoolgaande jongeren.

De leerlingen uit Kulusuk werden al eerder uitgenodigd om hun werk tentoon te stellen in onder andere Parijs, Canada en Zweden, en nu wordt het getoond in Leiden. De scholieren schenken hun werk aan het museum. In het weekend van 7 en 8 januari 2012 zijn de scholieren in het museum aanwezig voor een ´meet and greet´.

De fototentoonstelling: Roots2Share, Groenlanders krijgen hun foto's terug
Dankzij het veldwerk van Gerti, met Noortje aan zijn zijde, heeft het museum honderden voorwerpen en meer dan 10.000 foto's en dia's uit Oost-Groenland uit de periode 1965-1986 in zijn collectie. Roots2Share, Groenlanders krijgen hun foto's terug toont 37 foto's van Nooter.

Daarnaast worden gefilmde interviews met Oost-Groenlanders getoond van de hand van fotograaf Jeroen Toirkens samen met journaliste Petra Sjouwerman. De tentoonstelling is van 24 december 2011 tot en met 15 januari 2012 in het museum voor de Volkenkunde te bezichtigen. Op zondag 8 januari vertelt Noortje Nooter over haar ervaringen in Groenland.

© Nationale Onderwijsgids