Normal_9409

ROTTERDAM - Meer dan tweehonderd leerlingen uit het basisonderwijs komen volgende week naar de Erasmus Universiteit Rotterdam en Erasmus MC voor startcolleges geneeskunde en filosofie. De lessenreeksen ‘Van Piep tot Stok' en ‘Lenig worden in je hoofd' zijn een activiteit van het Wetenschapsknooppunt van de Erasmus Universiteit.

Op maandag 13 februari en dinsdag 14 februari 2012 volgen circa 150 leerlingen van groep 7 en 8 uit het basisonderwijs een kindercollege in het Erasmus MC. Prof.dr. Eric Steegers en prof.dr. André Uitterlinden vertellen over de typisch Rotterdamse bevolkingsonderzoeken Generation R en ERGO. Ook gaan ze onder andere in op erfelijke factoren en ouderdomsziekten.

Het kindercollege is de start van de lessenreeks Geneeskunde voor begaafde leerlingen van negen basisscholen uit de regio Rotterdam. In de zes aansluitende lessen in de klas doen de kinderen zelf een onderzoek rond de thema's Sport & Beweging, Voeding of Hersenen & Gedrag. De jonge onderzoekers worden daarin begeleid door een pabo-student van de Hogeschool Rotterdam of hun eigen groepsleerkracht aan de hand van speciaal voor deze doelgroep ontwikkeld lesmateriaal.

Een promovendus van het Erasmus MC komt in les 2 in de klas vertellen over zijn/haar onderzoek. De wetenschappers stemmen hun presentatie in de klas af op de doelgroep en vertonen uniek beeldmateriaal. Tijdens deze lessenreeks bezoeken de kinderen ook de tentoonstelling ‘Van Piep tot Stok' in het Natuurhistorisch Museum.

Filosofie
Op woensdag 15 februari 2012 komen circa 80 basisschoolleerlingen naar campus Woudestein. Zij volgen daar het startcollege van de lessenreeks ‘Lenig worden in je hoofd' van het onderwijsarrangement Filosofie van het Wetenschapsknooppunt. De kinderen krijgen college van een hoogleraar in toga, in stijl begeleid door de pedel. De jonge studenten zijn al een beetje bekend met de universiteit. Zij namen eerder deel aan de lessenreeksen Psychologie: Ons Briljante Brein of Geneeskunde: Van Piep tot Stok.

Decaan en hoogleraar prof.dr. Wiep van Bunge spreekt tijdens dit kindercollege over ‘Waarom en hoe is het geloof in heksen en spoken in Europa verdwenen'. Daarna zal dr. Awee Prins, filosoof van Mens en Cultuur, vertellen over de geschiedenis van de Filosofie. De kinderen doen ook mee aan een filosofisch gedachtenexperiment, uitgevoerd door dr. Tim de Mey, docent Theoretische Filosofie.

De overige zes lessen in deze reeks worden in de klas gegeven door studenten van de Faculteit der Wijsbegeerte en de pabo van de Hogeschool Rotterdam. De leerlingen maken kennis met de grote vragen van de filosofie en leren gericht filosofische vragen te stellen.

De lessenreeks wordt dit voorjaar uitgevoerd op zes basisscholen in Rotterdam e.o. Eerder, in collegejaar 2011-2012 volgden al leerlingen uit groep 7 en 8 van twaalf andere deelnemende scholen het onderwijsarrangement Filosofie. De lessenreeks kwam tot stand in nauwe samenwerking tussen de universiteit, de pabo HRO en vertegenwoordigers uit het basisonderwijs.

© Nationale Onderwijsgids