Normal_staatssecretaris_dekker

Sinds dit jaar mogen middelbare scholen alleen uitgaan van het advies dat de basisschool heeft gegeven over het plaatsen van een leerling op een bepaald onderwijsniveau. Scholen die toch ook toetsresultaten of uitslagen van intelligentietests laten meespelen, zullen op de vingers getikt worden door staatssecretaris Dekker van Onderwijs. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer, zo meldt NOS.

Eerder deze maand meldden de Landelijke Ouderraad en PO Raad dat middelbare scholen weinig vertrouwen hebben in het schooladvies dat leerlingen meekrijgen. Zij willen meer houvast en vragen ouders toch om toetsscores van de aankomende scholieren te mogen inzien. Ook blijkt dat zelfstandige gymnasia onderling afspraken over hun selectiebeleid om zo meer invloed te houden op welke leerlingen zij toelaten.

Staatssecretaris Dekker vindt deze gang van zaken onacceptabel. Volgens de staatssecretaris Dekker heeft onderzoek aangetoond dat het advies dat basisscholen geven “een betrouwbare en krachtige voorspeller is voor de verdere schoolloopbaan van kinderen”. Niet alle middelbare scholen in Nederland zijn het met Dekker eens. Zij nemen het schooladvies wel over, maar willen toetsresultaten zien die het advies onderbouwen.

Dekker vindt het nu nog te vroeg om in te grijpen. Het schooladvies moet door basisscholen voor 1 maart worden afgegeven. Pas daarna, in april, maken leerlingen uit groep 8 de Cito-toets of een andere eindtoets. Als later blijkt dat scholen het schooladvies toch proberen te omzeilen, zullen zij gekort worden op hun subsidie, waarschuwt Dekker.

© Nationale Onderwijsgids