Inwoners Grootschermer voorkomen dat basisschool moet sluiten

Dat OBS Driessen in Grootschermer toch open kan blijven zorgt voor blije gezichten bij de inwoners van het dorp. De basisschool, die 42 leerlingen telt, moest afgelopen jaar bijna de deuren sluiten vanwege een lerarentekort. Inmiddels hebben de inwoners van Grootschermer definitief kunnen voorkomen dat de school moest sluiten. De dorpsraad geeft aan dat de school nu zelfs te veel leraren telt, aldus NH Nieuws.

De scholenkoepel ISOB zag de toekomst van de basisschool somber in. Dit kwam onder meer door het ontbreken van een leerkracht. ISOB pleitte voor een samenwerking met een school in Driehuizen. Als deze plannen daadwerkelijk waren gerealiseerd, dan was dit het einde geweest van de school in Grootschermer. Zoiets is al wel eens eerder gebeurd met de basisschool in Zuidschermer, die school had toen 33 leerlingen en kampte ook met een lerarentekort.

Leefbaarheid en vitaliteit 

"Een drama voor de leerlingen, maar ook voor de leefbaarheid en vitaliteit van het dorp", vertelde Jan Wind van de dorpsraad eerder aan NH. Maar nu liggen de kaarten heel anders. "De ISOB werkt mee aan een bestuursoverdracht", vertelt Jan nu. "De fusie en opheffing is van de baan. Daar ging de medezeggenschapsraad niet mee akkoord."

Uit de pas opgerichte stichting blijkt wel dat de inwoners altijd vertrouwen hebben gehouden. De stichting ‘Hart voor Driessen’ bestaat nu een maand. Niels Zijlstra van de ouderraad van de Driessenschool is betrokken bij de stichting: "We bestaan nu een maand en gaan de school financieel steunen als daar geen geld voor is vanuit het bestuur. "Denk bijvoorbeeld aan de aanschaf van nieuwe laptops", legt Niels uit. "Maar we steken ook de handen uit de mouwen." Twee jaar geleden hebben we het schoolplein al met het hele dorp eigenhandig aangepakt, maar dat moet ook onderhouden worden en dat kunnen wij regelen.

Verleden tijd

De oorspronkelijke dreiging was het lerarentekort, maar dit is inmiddels verleden tijd. Dat bevestigt scholenkoepel ISOB aan NH. Jan Wind van de dorpsraad geeft aan dat de school nu zelfs te veel leraren heeft. "Er hebben zich een paar kanjers van leerkrachten gemeld, en we zijn nu aan het passen en meten om die in te kunnen zetten. Uiteraard in samenwerking met de ISOB. We hebben er inmiddels alle vertrouwen in dat dat goed komt."

Door: Nationale Onderwijsgids / Parris Fokkema