Nieuwe plannen voor uitbreiding en vernieuwing scholen Nijkerk

De gemeente van Nijkerk is van plan om in de periode tot 2028 vier gebouwen uit te breiden of te vernieuwen. Het gaat om de vernieuwbouw van ’t Blokhuus in Hoevelaken, de uitbreiding van De Horizon in Nijkerkerveen, de uitbreiding van Het Baken in Nijkerk en huisvesting voor de nieuwe basisschool Al Amana in Nijkerk, meldt Nijkerk Nieuws.

De gemeente heeft deze plannen vastgelegd in het integraal huisvestingsplan onderwijs 2024 (IHP). Er heeft ook een onderzoek plaatsgevonden voorafgaand aan de realisatie van de plannen. Dat onderzoek had als hoofdvraag: Wat is er nodig voor het onderwijs binnen de gemeente Nijkerk? In het huisvestingsplan zijn in totaal 25 gebouwen meegenomen. Dit gaat om gebouwen voor scholen in het basisonderwijs, speciaal basisonderwijs, speciaal onderwijs en het voortgezet onderwijs.

Het IHP

Uiteindelijk is het IHP opgesteld in overleg met de desbetreffende onderwijsinstellingen, dus de schoolbesturen en de kinderopvangorganisaties. In het plan is vastgelegd dat de vier eerder genoemde onderwijsorganisaties recht hebben op vernieuwing of uitbreiding van hun schoolgebouw. De gemeenteraad moet alleen nog wel een besluit nemen wat betreft dit plan. De verwachting is dat de gemeenteraad later dit jaar een besluit neemt.

Vanwege verschillende ontwikkelingen binnen het onderwijs was het nodig om het IHP te actualiseren. Voorbeelden van deze ontwikkelingen zijn de snelle groei van het aantal leerlingen door geplande woningbouw, onvoorziene prijsstijgingen in de bouw en de noodzaak van verduurzaming. Wethouder Audrey Rohen: ”Ik vind het belangrijk dat kinderen zich kunnen ontwikkelen in gebouwen die voldoen aan de eisen van deze tijd. Daarom werken we verder aan goede huisvesting van onze scholen. Dit doen we samen met de schoolbesturen. Zo weten gemeente en schoolbesturen waar ze aan toe zijn, zodat iedereen zich hier goed op kan voorbereiden.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Parris Fokkema