Vier op de tien Nederlandse organisaties heeft geen idee op welke sociale regelingen en subsidies zij een beroep kunnen doen voor hun werknemers. Zij weten niet welke regelingen beschikbaar zijn bij gemeenten en overheid en wanneer zij voor hun werknemers recht hebben op deze regelingen. Slechts een kleine 10 procent geeft aan precies te weten welke regelingen er bestaan. Hierdoor laten veel organisaties geld liggen dat beschikbaar is gesteld door de overheid. Dat concludeert wereldwijd adviesbureau Willis Towers Watson.
NOG
Weinig kennis bij werkgevers over sociale verzekeringsregelingen
-Wanneer organisaties zich willen verdiepen in de beschikbare regelingen en mogelijkheden, loopt een groot deel vast. Een derde heeft namelijk geen idee waar zij deze informatie kunnen vinden. Ook vindt bijna de helft van de bedrijven (43 procent) dat de centrale overheid de verantwoordelijkheid moet nemen om bedrijven proactief te informeren over deze regelingen.
Naast een gebrek aan kennis over de sociale regelingen, hebben werkgevers vaak ook beperkt inzichtelijk hoe hun eigen werknemerspopulatie eruit ziet. Zo weet ruim een kwart (27,3 procent) niet of hun bedrijf voldoet aan het quotum arbeidsbeperkten van de Participatiewet. Daarnaast weet nog eens een kwart (23,9 procent) niet wat deze wet is of wat het daaraan gerelateerde quotum inhoudt. Van de organisaties die wel gebruik maken van sociale verzekeringen, controleert bijna de helft (46 procent) pas achteraf of er regelingen zijn gemist.
Willis Towers Watson onderzocht in oktober 2016 in hoeverre Nederlandse organisaties bekend zijn met sociale verzekeringsregelingen. Aan het onderzoek namen 714 respondenten deel die in enige mate betrokken zijn bij personeel, HRM en/of de afhandeling van personeelszaken binnen organisaties met meer dan 250 medewerkers.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids