Pabo-studenten die hun toelatingstoetsen niet voor de poort halen krijgen nu een kans van de instellingen om toch nog aan het eerste studiejaar te beginnen. Instellingen mogen echter wel zelf bepalen welk soort en hoeveel herkansingen zij het eerste studiejaar aanbieden. Dat blijkt uit een schriftelijk overleg tussen de Tweede Kamer en minister Dijkgraaf. Dijkgraaf verwacht ook dat hogescholen tijdens het experiment niet met elkaar gaan concurreren. Dat meldt Scienceguide.
Er wordt wel gevreesd voor meer druk op studenten. Het eerste jaar, waarin studenten hun propedeuse moeten halen, is erg zwaar. Als daar ook nog eens toelatingstoetsen bovenop komen zal de druk voor sommige studenten te hoog worden. Dijkgraaf beaamt dat het experiment kan leiden tot meer druk op sommige studenten. Daarom is het voor havisten en mbo-studenten verplicht om de toelatingstoetsen voor de poort te halen. Alleen de studenten die niet slagen voor één of meerdere toetsen krijgen gedurende het eerste jaar nog de kans om alsnog aan de eisen te voldoen.
Afronding havo of mbo
De student moet zelf wel kunnen inschatten of het voor hem/haar allemaal haalbaar is. Daarnaast wijst de minister er ook op dat de huidige opzet van toetsing ook veel druk op nieuwe studenten legt. Nu moeten zij soms wel zes toetsen in zeer korte tijd maken, terwijl zij ook nog druk bezig zijn met de afronding van de havo of hun mbo-opleiding. Dat is vaak ook de reden dat een derde van de mbo-studenten voor de toelatingstoetsen slaagt en dat is dan weer één van de redenen waarom het kabinet de pabo toegankelijker wil maken.
Toelatingstoetsen
Mocht de regelgeving niet werkbaar zijn voor instellingen, docenten en studenten, dan kan dat wel gevolgen hebben voor de toelatingstoetsen. De toelatingstoetsen blijven echter wel de norm voor toelating tot de pabo.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk