Universitaire Studentenraad mag voortaan veertien zetels verstrekken

Tijdens de verkiezingen voor de Universitaire Studentenraad eind mei aan de Radboud Universiteit zijn er veertien zetels te verdelen in plaats van acht. De verdeling van zetels voor studenten in de universitaire medezeggenschap gaat dus flink veranderen. Voorzitter Jasmijn de Groot geeft aan dat alle medezeggenschapsleden hetzelfde zijn. Dat meldt VOX.

Aankomend academisch jaar zal de Universitaire Studentenraad (USR) geen acht, maar veertien zetels moeten verdelen. De verkiezingen voor de USR zijn dit jaar van 23 tot 29 mei.

Acht zetels 

Momenteel bestaat de USR uit acht zetels, daarvan zijn er drie voor studentenpartij Green+, twee voor AKKUraatd en de Knokpartij en één voor ISEC. Zes vertegenwoordigers van studentenkoepelverenigingen zitten ook in de USR.

Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW)

De medezeggenschap aan de Radboud Universiteit willen we meer inrichten volgens de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW), stelt De Groot. “De USR vroeg ons om een wijziging, omdat in de WHW het niet mogelijk is voor politieke commissarissen om zetels in een studentenraad te bemachtigen.”

De veertien USR-leden stemden unaniem in met het voorstel. Ook het college van bestuur ging hiermee akkoord. Bij de aankomende studentenverkiezingen gaat de nieuwe zetelverdeling in.

Alle leden van de USR zijn allemaal gekozen en mogen over dezelfde onderwerpen stemmen. ‘Twee soorten USR-leden bestaan dus niet meer”, aldus De Groot.

Opkomstpercentage onder studenten 

Het opkomstpercentage onder studenten voor de studentenverkiezingen lag vorig jaar historisch laag. Daarom hoopt De Groot dat het percentage nu omhooggaat, omdat de koepelverenigingen er niet meer vanuit kunnen gaan dat ze een zetel behalen.

V.O.S. Nijmegen 

In de nieuwe studentenpartij, V.O.S. Nijmegen, gaan vijf studentenkoepels samen. “Het studentenleven omarmt hopelijk de verkiezingen als zij campagne gaan voeren om stemmen te trekken.”

Er waren de laatste jaren te weinig studenten die graag plaats wilden nemen in de medezeggenschapsraad. Drie weken geleden zag De Groot het voor de toekomst ook nog somber in. “Een volle USR zou wel mooi zijn.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk