Eredoctoraat RUG voor meteoroloog Gerrit Hiemstra uitgereikt tijdens lustrum

Op vrijdag 25 mei krijgt meteoroloog Gerrit Hiemstra een eredoctoraat van de Rijksuniversiteit Groningen. Ook directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) Tedros Ghebreyesus, econoom Mariana Mazzucato en kunstmatige intelligentie-onderzoeker Kate Crawford zullen hun eredoctoraat van de RUG dan in ontvangst nemen. Dit gebeurt tijdens het 410-jarig bestaan van de universiteit. Dit meldt de RUG.

Van 21 tot en met 25 mei viert de Groningse universiteit een lustrumfeest vol met activiteiten. Wie een eredoctoraat krijgt, is gebaseerd op vier hoofdthema’s die spelen binnen de RUG: energie, digitalisering, duurzaamheid en publieke gezondheid.

Kate Crawford

Onderzoeker Kate Crawford van de University of Southern California doet uitzonderlijk onderzoek naar sociale verandering en mediatechnologie, gericht op kunstmatige intelligentie en de impact daarvan op de wereld.

Gerrit Hiemstra

Voor zijn uitzonderlijke prestaties als expert op het gebied van meteorologie en de gevolgen van klimaatverandering, wil de RUG hem een eredoctoraat aanbieden. Hiemstra is voormalig NOS-weerman en op dit moment mede-eigenaar van Weather Impact. Een organisatie dat innovatieve oplossingen bedenkt voor weer- en klimaatproblematiek.

Tedros Ghebreyesus

Tedros Ghebreyesus heeft zich ingezet en toegewijd als directeur-generaal tijdens de bestrijding van het coronavirus. Hij is sinds 2017 directeur-generaal bij de WHO en werd vanaf 2020 wereldwijd bekend toen COVID-19 uitbrak. Hij zet zich ook in voor het tegengaan van andere ziekten, zoals ebola.

Mariana Mazzucato

De Italiaans-Amerikaanse Mariana Mazzucato heeft volgens de RUG uitzonderlijke prestaties geleverd als econoom op het gebied van technologische verandering, de rol van de publieke sector bij innovatie en het begrip waarde in de economie. Ze is op dit moment hoogleraar bij University College London en is oprichter van het UCL Institute for Innovation and Public Purpose.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky