Normal_pexels-polina-tankilevitch-5234774

Het is geen verrassing dat kinderen en jongeren zich tegenwoordig steeds minder goed kunnen concentreren. Niet zo gek met de opkomst van social media en fast video content. Om toch het maximale uit de tijd te halen dat je voor school bezig bent, doe je er goed aan om een van de onderstaande apps eens te proberen.

Apps voor de beste concentratie

Natuurlijk kun je, je smartphone op de kop leggen om zo geen berichten binnen te zien komen of een telefoonhoesje met pasjeshouder aanschaffen zodat de flap van de hoes over het beeldscherm valt. Maar toch blijft de verleiding groot. Daarom zijn sinds een aantal jaar zogeheten concentratie-apps in de app stores verschenen. Het doel van deze apps is het “blokkeren” van social media apps waardoor je enkel de tijd nog kunt zien.

Betaalde concentratie app

Forest

Forest moedigt je aan om je telefoon niet te gebruiken door bomen te planten. Je selecteert een boom en stelt de duur van je focusperiode in. Met een tik op de plant-knop leg je vervolgens je telefoon weg.

Als je gedurende die tijd je telefoon niet aanraakt, groeit het zaadje uit tot een volwassen boom. Maar als je toegeeft aan de verleiding en je telefoon oppakt, sterft de boom af. Mocht je toch nog extra afleiding zoeken, dan kun je zelfs bosgeluiden aanzetten om je extra te concentreren. Uiteindelijk is het de bedoeling dat je hele bos vol staat met bomen.

Gratis concentratie apps

Focus Keeper

Dankzij de eenvoudige interface is de app intuïtief in gebruik en niet storend. Je selecteert een taak en start de timer.

De app stimuleert je om gedurende 25 minuten gefocust te blijven, gevolgd door een vijf minuten durende pauze. Na deze pauze herhaal je het proces. Na vier sessies verdien je een langere pauze van ongeveer 20 tot 30 minuten. De app houdt je voortgang bij en toont deze in een grafiek, zodat je kunt zien hoe goed je je de afgelopen tijd hebt kunnen concentreren.

Emphasis

Emphasis maakt net zoals Focus Keeper ook gebruik van de Pomodoro-techniek, waarbij je jezelf beloont met korte pauzes na korte studiesessies, waardoor je langdurig gefocust kunt blijven.

In de app kun je je eigen takenlijst samenstellen en vervolgens een tijdvak instellen waarin je je volledig wilt concentreren. Zodra dit blok voorbij is, kun je bijvoorbeeld even pauzeren om even een frisse neus te halen of jezelf belonen met 10 minuten aan onzinnige Tik Toks. Dit proces herhaal je net zo lang totdat je gehele to do list is afgewerkt.

Met de bovenstaande apps moet het toch echt wel gaan lukken om wat meer concentratie te hebben en minder in de verleiding te komen. Mocht je nu geen apps willen installeren en toch zeker zijn dat je niet eindeloos door social media gaat scrollen, dan kun je er altijd nog voor kiezen om een telefoonkluisje aan te schaffen. Dit is een bakje waarbij je een slot instelt op een bepaalde tijd, het bakje zal dan ook pas open gaan zodra de timer is afgelopen. Veel succes met studeren!