AMSTERDAM (Novum) - Kinderfysiotherapeuten krijgen steeds vaker kinderen met klachten te zien, terwijl ze niets mankeren. Dat zegt emeritus-hoogleraar kinderfysiotherapie Paul Helders maandag in een interview met de Volkskrant.

Hij denkt dat dat komt omdat sommige ouders veel te veel van hun kinderen verwachten. "Het kind moet perfect zijn."

Jaarlijks worden zo'n achttienhonderd nieuwe patiënten naar het UMC Utrecht ziekenhuis gestuurd voor een analyse. Naar schatting heeft maar een kwart van hen behandeling nodig, zegt Helders, een van de grondleggers van de kinderfysiotherapie in Nederland. De rest heeft 'normale' afwijkingen of helemaal niets.

Cruijffjes
Veel ouders vinden dat hun kind het niet goed doet vergeleken met anderen, verklaart de oud-hoogleraar. "Het loopt nog niet, het zwemt nog niet, het fietst nog niet. Op het voetbalveld moeten het allemaal Cruijffjes zijn", gaat hij verder.

"Soms is het de enige uitweg voor een kind om pijn te ontwikkelen. Als een kind het moeilijk heeft, zegt hij niet: ik heb een rotdag. Nee, hij lijkt dat op zijn lijf te projecteren."

Groot alarm
En dat is voor veel ouders, vooral moeders, reden voor groot alarm. "Vroeger gaven moeders een kind dat pijn had een kusje, en hop, daar ging het weer. Nu denken ze: als er pijn is, dan moet er ook iets ernstigs aan de hand zijn. Maar door zo veel aandacht te geven aan pijn of vermoeidheid, wakker je het aan."

Volgens Helders is er pas reden voor ongerustheid als een kind vaardigheden gaat verliezen.