Kinderen die nu ter wereld komen, hebben een levensverwachting die gemiddeld zo'n 2 tot 3 jaar hoger is dan van de kinderen die in 2000 zijn geboren. Voor jongens steeg de levensverwachting van ruim 75 jaar (2000) tot ruim 78 jaar (2009). Dat meldt de Rijksoverheid.

Meisjes zullen naar verwachting langer leven. Maar de stijging bij meisjes was iets minder, van meer dan 80 jaar tot meer dan 82 jaar.

Dat is één van de uitkomsten van het Trendrapport 2010 van de Landelijke Jeugdmonitor dat wordt samengesteld door het Centraal Bureau voor de Statistiek in opdracht van staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten (VWS).

De trends over de afgelopen jaren geven een duidelijk beeld: het gaat over het algemeen goed met de Nederlandse jeugd. Jongeren zijn gezond, voelen zich goed en presteren steeds beter op school. Niet alle ontwikkelingen zijn positief. Zo is het aantal jongeren met overgewicht gestegen sinds 1983.

Meldingen kindermishandeling
In 2009 is bijna 60.000 keer contact opgenomen met een Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) vanwege een vraag over of een vermoeden van kindermishandeling. Dat is een flinke stijging in vergelijking met 2002. Toen had het AMK ruim 25.000 zogenaamde eerste contacten.

Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten concludeert dat er - ook door campagnes - meer aandacht is voor kindermishandeling. Mensen trekken daarom eerder aan de bel als er iets niet pluis is of lijkt. Daardoor kunnen kinderen en gezinnen die slachtoffer zijn van kindermishandeling eerder en beter geholpen worden.

Minder tienermoeders
In 2009 werden er in Nederland ruim 2.400 tieners voor het eerst moeder. Ten opzichte van 2000 is dat aantal met 1.000 gedaald. In Europa telt alleen Zwitserland minder tienermoeders dan Nederland.