Conexus, schoolbestuur van 29 basisscholen in Nijmegen en Heumen, gaat zeer waarschijnlijk de minister van Onderwijs dagen voor de bestuursrechter, zo meldt dagblad de Gelderlander.
Dat is het geval als een bezwaarprocedure tegen een rijksbezuiniging van 110.000 euro wordt afgewezen. "De kans dat dit gebeurt, is zeer groot", aldus Conexus-bestuurder Toine Janssen.
Volgens Conexus pleegt de rijksoverheid onbehoorlijk bestuur. "We hebben eind maart te horen gekregen dat we per augustus 110.000 euro moesten inleveren op speciaal onderwijs. Op zich zijn we niet tegen bezuinigingen als die noodzakelijk zijn en de politiek erom vraagt. Maar dan moeten we wel de tijd krijgen om daarop te kunnen anticiperen."
Volgens Janssen wil Conexus met de gang naar de rechter vooral een signaal afgeven. "Want het gaat ons niet om die ton, er is meer aan de hand. We worden opgezadeld met een opeenstapeling van bezuinigingen. Daarnaast daalt het aantal leerlingen fors."
Het kwaad is volgens Janssen begonnen onder het vorige kabinet. "Die heeft vooral geïnvesteerd in hogere salarissen en functies voor leraren. Maar dat heeft voormalig minister Plasterk gedaan zonder de vergoedingen aan de scholen voldoende te verhogen."
Daar komen nu bezuinigingen van het nieuwe kabinet overheen. Gevolg: schoolbesturen moeten interen op hun reserves om de tegenvallers op te vangen en vanwege cao-bepalingen. "Voor Conexus betekent dit dat het weerstandsvermogen in 3 jaar tijd zal zijn gehalveerd." Volgens de bestuurder is de situatie bij de andere basisscholen in Nederland niet anders.
De enige manier om financieel overeind te blijven, zijn volgens Janssen draconische maatregelen. "Klassen zullen moeten groeien van 25 naar 30 tot 35 leerlingen. Dat was vroeger ook zo, zullen veel mensen zeggen. Maar toen praatten alle leerlingen Nederlands, had je niet de verplichting voor tussen- en buitenschoolse opvang en kon de school nog terugvallen op de opvoedingsdiscipline die kinderen van thuis uit meekregen."
Daarnaast wijst Jansen op de volgende ingrijpende maatregel die voor 2012 voor de deur staat. "Die zal er toe leiden dat tienduizenden leerlingen in Nederland niet meer worden toegelaten tot het speciaal onderwijs." In Nijmegen zou dat zo'n 250 kinderen kunnen treffen.
De eerste gevolgen voor deze leerlingencategorie zijn volgens Janssen al merkbaar. "De financiering van rugzakjes voor sommige kinderen in het speciaal onderwijs zijn al gehalveerd."