Na een jarenlange observatie van Afrikaanse apen concluderen biologen dat meisjes 'geprogrammeerd' zijn om met de poppen te spelen. Of, in het geval van chimpansees, om een stok te knuffelen en er een nestje voor te bouwen. Dat meldt de Belgische krant Het Nieuwsblad.

De resultaten van de studie van onderzoekers van de vermaarde universiteit van Harvard in de VS zijn op zijn minst opmerkelijk. Er blijkt immers uit dat meisjes niet met poppen en aanverwanten spelen omdat ze dat andere meisjes ook zien doen, maar wel omdat het ingebakken zit in hun natuur.

Oeganda
Om tot die conclusie te komen, observeerden de wetenschappers veertien jaar lang een groep chimpansees in Oeganda. Al snel werd duidelijk dat jonge vrouwtjes verknocht geraakten aan stokken die ze vinden in het oerwoud.

Terwijl oudere chimpansees die gebruiken om een robbertje te vechten of om eten te vinden onder de grond of achter een boomschors, zien meisjesapen hun stok als een pop of knuffel. Ze lopen soms wekenlang met hetzelfde exemplaar rond, nemen een stok mee wanneer ze onder de wol kruipen en bouwen er zelfs een eigen nestje voor, net zoals meisjes met hun favoriete babypop of Barbie doen.

Het feit dat vrouwelijke apen hun stok laten voor wat hij is wanneer ze zelf kinderen krijgen, maakt de theorie van de stok als de apenversie van een pop sluitend, zeggen de onderzoekers.

Bovendien bleek al uit eerder onderzoek dat er een verschil is in het speelgoed dat jonge apen in gevangenschap kiezen. Terwijl vrouwtjes doorgaans neigen naar poppen of andere figuren, kiezen de meeste mannetjes voor meer mannelijk speelgoed, zoals miniatuurvrachtwagens.

Wel is nog niet duidelijk of het spelen met stokken een traditie is bij de onderzochte Oegandese chimpansees of werkelijk gemeengoed is bij alle populaties. Bioloog Dirk Draulans noemt de resultaten van de studie 'bijzonder opmerkelijk'.

'Als de bevindingen juist zijn, zou dit opnieuw een illustratie kunnen zijn dat wij en mensapen nog dichter bij elkaar staan dan we wel denken', zegt hij. 'Algemeen werd aangenomen dat apen altijd apen na-apen, maar dit onderzoek zou kunnen aantonen dat we ter wereld komen met een aangeboren eigenschap om voor kinderen te zorgen. Het lijkt immers wel duidelijk dat moeders meer moeder zijn dan vaders vader.'