In Nederland belandden vorig jaar 770 slachtoffers van vuurwerk op de spoedeisende hulp. Liefst 46% van de slachtoffers viel in de leeftijdscategorie van 10 tot 19 jaar. De oorzaak van letsel is vaak gevaarlijk omgaan met vuurwerk of als omstander worden geraakt. Jongeren die de vuurwerkregels aan hun laars lappen, krijgen meteen al op het politiebureau te maken met Halt.

In Limburg-Noord (Noord- en Midden-Limburg) werden vorig jaar 120 jongeren doorgestuurd naar Halt vanwege ‘gerommel' met vuurwerk. Twintig van deze ‘vuurwerkklanten' kwamen uit het district Venray (Venray, Gennep en Horst aan de Maas).

Halt Limburg-Noord benadert actief basisscholen om jongeren en ouders te doordringen van de gevaren van vuurwerk. "Elke school heeft een lesbrief (om een les te verzorgen), voorlichtingsmateriaal en een brief voor de ouders gekregen. Wij vinden het heel belangrijk om ouders te betrekken. Zij zijn tenslotte verantwoordelijk voor hun kind," aldus Leo Helden, directeur van Halt Limburg-Noord.

Halt staat bij veel mensen bekend om de werkstraffen voor jongeren. Toch zijn de straffen slechts één deel van de taken van Halt. En vaak bestaat de straf ook uit een leerelement. Zo leert de jongere waarom zijn of haar gedrag niet toelaatbaar is.

Maar Halt steekt ook veel energie in preventie van gedrag dat niet door de beugel kan. Er worden bijvoorbeeld lessen op basisscholen en scholen voor het voortgezet onderwijs verzorgd.

"Halt is er voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar, die in aanraking met de politie komen. Als zij het traject bij Halt netjes doorlopen, worden ze niet overgedragen aan justitie en krijgen ze dus geen strafblad. Voorwaarde om door Halt geholpen te kunnen worden, is dat de jongere heeft bekend en dat de ouder(s) toestemming geven. Anders wordt hij of zij alsnog overgedragen aan justitie. Als de jeugdige ernstige achterliggende problematiek heeft, kan hij of zij worden doorgestuurd naar instanties voor geestelijke gezondheidszorg of een andere instantie."