Ouders besteden te weinig aandacht aan aanleren van een gezond voedingspatroon van hun kinderen. Dat stelt Laura Emmelkamp, kindertherapeute en co-auteur van het familiekookboek ‘Keet Smakelijk' op nu.nl. Dat komt deels door een gebrek aan tijd, maar ook door een gebrek aan kennis.
Ouders hebben het tegenwoordig zo druk dat het makkelijker is een kant-en-klaarmaaltijd voor te schotelen of iets te maken dat de kinderen zonder al te veel gezeur opeten. Laat staan dat ze tijd ervoor uittrekken om hun kind aan nieuwe smaken te leren wennen.
Emmelkamp zegt in een video geschrokken te zijn van het gebrek aan kennis over voeding bij grote groepen mensen. Het ontbreekt het veel mensen aan basale kennis, zoals hoeveel zout een kind mag hebben en wat transvetzuren zijn.
Een gebrek aan kennis over wat voeding met je lichaam doet, is volgens Emmelkamp een belangrijke oorzaak van de toename van overgewicht bij kinderen.
Daarnaast is het algemene idee dat gezonde voeding duur en tijdrovend is. Maar, zo stelt Emmelkamp, het kost evenveel tijd om een volkoren boterham te smeren in plaats van een witte boterham. Ook hoeven groenten en fruit helemaal niet duur te zijn als je voor seizoensproducten kiest.
Het aantal kinderen met obesitas (ernstig overgewicht) is in tien jaar tijd enorm toegenomen. In 1997 had 0,4% van de 15-jarige meisjes in Nederland obesitas, in 2004 bijna 5%. De Gezondheidsraad voorspelt dat in 2015 zo'n 15 tot 20 procent van de volwassen Nederlanders obees zal zijn.