Normal_4124

Dit jaar wordt de Citotoets afgenomen op 1, 2 en 3 februari. Net als voorgaande jaren neemt 85 procent van de basisscholen de Citotoets, die officieel Eindtoets Basisonderwijs heet, af. Er doen ongeveer 6200 scholen mee met ruim 157.000 leerlingen.

Omdat de toets zich vooral richt op basisvaardigheden is een speciale training vooraf niet nodig, zo meent het instituut voor toestontwikkeling Cito.

De Citotoets bestaat uit 200 meerkeuzevragen op het gebied van Taal, Rekenen-Wiskunde en Studievaardigheden. Bijna 90% van de deelnemende scholen maakt ook het facultatieve onderdeel Wereldoriëntatie, dat uit 90 opgaven bestaat.

Juist omdat de toets zich richt op basisvaardigheden is een speciale training vooraf niet nodig. De toets laat zien hoe goed leerlingen gebruik kunnen maken van wat zij op de basisschool leerden. Een kennismaking met de toets en het type vragen op school is voldoende. Dit kan bijvoorbeeld door het maken van een 'oude' toets.

Onafhankelijk advies
De Citotoets is een hulpmiddel bij het maken van de keuze voor een passend brugklastype. De toets geeft een onafhankelijk advies naast het advies van de basisschool en de wens van ouders en leerling. Om de onafhankelijkheid van de toets te garanderen wordt de inhoud jaarlijks compleet vernieuwd. In de week van 28 februari 2011 ontvangen scholen de resultaten.