Normal_4912

DEN HAAG (ANP) - De vrije besteding van overheidsfinanciën door basisscholen, de zogenaamde lumpsum, wordt door veel scholen onjuist of te voorzichtig gebruikt.

Minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) stelde daarom woensdag, tijdens de evaluatie van de regeling, dat scholen nog maximaal twee jaar de tijd hebben financieel orde op zaken te stellen.

De lumpsum geldt in navolging van het hoger en voortgezet onderwijs, sinds 2006 ook voor het basisonderwijs. De regeling geeft scholen meer vrijheid het onderwijsgeld te besteden.

Uit onderzoek van de Inspectie van het Onderwijs blijkt echter dat op circa 400 scholen die gelden niet juist of te weinig worden gebruikt voor onderwijsdoeleinden.

''Voor veel scholen is het nog zoeken naar evenwicht vanwege het nieuwe systeem'', aldus Van Bijsterveldt. ''Maar over twee jaar moet de bestuursdeskundigheid toch wel op orde zijn.''

Onjuist
Basisscholen besteden niet alleen de overheidsgelden onjuist, ze bouwen ook vaak al dan niet terecht reserves op. Naast een gezamenlijk banktegoed van circa 1,3 miljard euro hebben scholen in het primair onderwijs ook nog eens 1,25 miljard euro aan effecten en deposito's achter de hand.

''Het is niet zo dat we scholen ongenuanceerd een grens kunnen opleggen van de tegoeden die ze achter de hand mogen houden'', vervolgt de minister. ''Maar waar kan, moet geld worden besteed.''

Het is nog niet duidelijk wat de consequenties zijn voor scholen die over twee jaar nog afwijken van de zogenoemde signaleringswaarden. ''Dat zien we tegen die tijd wel'', aldus Van Bijsterveldt. ''Maar iedere school die om wat voor reden dan ook afwijkt van het gemiddelde houden we verscherpt in de gaten.''