Van donderdag 31 maart tot en met zondag 10 april 2011 vindt de derde editie van de Kindermuziekweek in Rotterdam plaats. De Kindermuziekweek 2011 is een samenwerking tussen de Doelen en het Rotterdams Philharmonisch Orkest, en laat kinderen en hun familie op een actieve manier kennismaken met klassieke muziek, zo meldt SchoolTV.
Voor alle kinderen tussen 0 en 12 jaar valt er iets te beleven: naast workshops en educatieve programma's zijn er verschillende voorstellingen en concerten van internationaal niveau.
Spetterende opening
De Kindermuziekweek start met een spetterend openingsconcert op 31 maart, waarbij meer dan 150 leerlingen van de Rotterdamse basisscholen muziek maken met musici van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Onder leiding van Eric Robbilard (slagwerkgroep Percossa) en Martin Baai (slagwerker bij het Rotterdams Philharmonisch) vormen zij samen met een ensemble van het Rotterdams Philharmonisch een ‘My Music Box Samenspeel Orkest'.
Speciaal voor deze opening componeerde Toek Numan een nieuw werk voor Music Box en body perscussion, waarin door de kinderen en musici samen gezongen en gespeeld wordt.
Voor elk kind
Na de opening vinden de hele week verschillende evenementen voor kinderen in verschillende leeftijdsgroepen plaats. Zo is er de Nederlandse première van Muziektheatervoorstelling Funkeldunkel door het Duitse Theater Junge Generation, een lichtgedicht voor de kleinste toeschouwer (2+).
De Classic Express van het Prinses Christina Concours stopt speciaal voor de Kindermuziekweek naast de Doelen, en er zijn ook workshops Music Box (6+). Frank Groothof vertelt, zingt en danst in een speciale voorstelling (7+) het verhaal van Peer Gynt, begeleid door musici van het Rotterdams Philharmonisch Orkest.
Educatief programma
Naast het openbare programma zullen de hele week workshops, schoolconcerten en educatieve lesprogramma's plaatsvinden voor kinderen uit het basisonderwijs. Zij volgen workshops componeren en leren hoe te improviseren met muziek.
‘De componist' is het thema bij deze lessen, maar wat vooral centraal staat is de beleving van (klassieke) muziek, waarbij het lichaam en alle zintuigen gebruikt worden.