Normal_5229

AMSTERDAM - Bij een proef op tien basisscholen mogen ouders zelf bepalen wanneer hun kinderen vakantie krijgen. Aan het begin van het schooljaar worden de vakanties met de onderwijzers ingepland, schrijft het AD woensdag.

De proef begint komend schooljaar en duurt drie jaar. Als de proef slaagt, mogen de ouders van alle basisscholen hun vakanties zelf indelen.

In het uiterste geval zouden kinderen uit dezelfde klas nooit meer tegelijk vakantie hebben. Ook kan het dat de scholen aan het begin van het jaar in overleg met de ouders een gezamenlijk vakantierooster voor alle kinderen vaststellen.

Minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) zegt dat ze de scholen en ouders de mogelijkheid wil geven het onderwijs zo te organiseren dat het past bij 'de wensen van deze tijd'. De landelijk vastgestelde zes weken zomervakantie leidt volgens de krant in veel gezinnen tot problemen, vooral bij tweeverdieners en zelfstandigen.

Kerst
Eerder deed De School in Zandvoort hier al een geslaagde proef mee. Deze kleine school was alleen met de kerstvakantie twee weken gesloten. Leerlingen kunnen op vakantie wanneer ze willen, als ze maar aan 940 lesuren per jaar komen. Ook kunnen de scholieren er dagelijks van 08.00 tot 18.00 uur terecht.

Dit alles is niet zonder kosten. Zo moesten leraren worden ingehuurd om de school in de zomervakantie open te houden. De ouders betalen 6500 euro schoolgeld per jaar. Voor de leraren betekent het volgens het AD dat ze evenveel uren werken, maar verdeeld over meer weken.

Minder les
Bij de proef moeten de scholen zich alleen houden aan een minimale onderwijstijd van 7520 uur in acht jaar. Een school kan dan bijvoorbeeld besluiten de eerste jaren wat minder les te geven en later meer. Ook kan de zomervakantie worden ingekort om de vrije dagen beter over het jaar te verdelen.

Met de proef lijkt Van Bijsterveldt de regie uit handen te geven. In februari werd echter nog aangekondigd dat de kerst- en meivakantie vanaf de zomer volgend jaar centraal worden vastgelegd. Nu wordt alleen de zomervakantie landelijk bepaald. Sinds 1986 schrijft de minister van Onderwijs voor welke regio (noord, midden en zuid) wanneer vakantie heeft.