Hoe maak je leerlingen van basisscholen bewust van mensen- en kinderrechten? Hoe laat je hen kennismaken met het werk van Amnesty International? Door naar die leerlingen toe te gaan, is het antwoord van Corrie van Otegem, coördinator Amnesty scholenwerk Haarlemmermeer. "Zoals we gedaan hebben bij groep 7b van De Optimist in Hoofddorp."
Amnesty International heeft al een aantal jaren een actieve scholengroep. Vrijwilligers bezoeken groepen 5/6 en 7/8 van de basisschool en geven daar in een les van ongeveer een uur informatie over mensenrechten en kinderrechten.
Daarbij maken ze gebruik van materiaal dat Amnesty Nederland ter beschikking stelt. "De reacties van de leerlingen en docenten zijn altijd erg positief", laat de coördinator weten refererend aan onder meer het bezoek aan groep 7b.
De groep kreeg in het Amnesty-lesuurtje een boekje en een wereldkaart. Per land wordt aangegeven of daar sprake is van een schending van een kinderrecht. Zij moeten dan aangeven welk kinderrecht geschonden wordt. Zo krijgen ze te horen dat in Congo kinderen mee moeten vechten in het leger.
"Maar ze leren ook meteen dat in de Verenigde Staten kinderen levenslang kunnen krijgen als ze een misdaad hebben begaan. En dat in Pakistan ouders soms hun dochtertje weggeven om te trouwen, alsof het een cadeautje is. In Europa worden zigeunerkinderen gediscrimineerd op scholen. Heel veel kinderen weten dat niet. Ze denken dat hier in Europa alles goed gaat."
Voor de leerlingen van De Optimist bleef het overigens niet bij dat ene lesuurtje. Ze hebben tevens meegedaan aan een actie die Amnesty voert voor Romakinderen in Slowakije. Die worden in aparte klassen gezet, zodat ze zich niet mengen met de andere leerlingen en ze krijgen slecht onderwijs.
De klas haalde meer dan honderd handtekeningen op met behulp van petitielijsten die Amnesty naar de Slowaakse minister-president stuurt.