Normal_5783

Taal leer je niet alleen in de klas. Taal is overal en taal is de motor achter alles. Als het taalvermogen niet goed ontwikkeld is, struikelt een kind vroeg of laat in zijn (school)loopbaan. Om dit voor te zijn moeten kinderen niet alleen in het klaslokaal, maar ook in de kinderopvang, de sportclub of speeltuin met taal bezig zijn.

Tijdens het congres De taalrijke omgeving van het kind op 17 en 18 mei in Feijenoord hebben we aandacht voor deze brede taalontwikkeling. Stichting de Meeuw organiseert De taalrijke omgeving van het kind in samenwerking met CED groep in opdracht van de deelgemeente Feijenoord.

Zonder taal ben je nergens

In Nederland zijn naar schatting anderhalf miljoen volwassenen laaggeletterd. Zij hebben grote moeite met lezen en schrijven, waardoor zij in het dagelijks leven - privé en op het werk - minder goed functioneren. Van de ruim 600.000 Rotterdammers vallen 97.000 mensen tussen de 15 en 74 jaar onder de definitie van laaggeletterdheid(bron: www.lezenenschrijven.nl). Om dit voor de toekomst te verbeteren is er in de deelgemeente Feijenoord extra aandacht voor de brede taalomgeving van een kind. René Kronenberg, portefeuillehouder Economie, Werkgelegenheid en Vrijetijdsbesteding van deelgemeente Feijenoord: "Taal vormt de basis om jezelf te ontwikkelen. Wie de taal niet beheerst komt vanzelf in de problemen op andere gebieden. Taal is overal en is een enorm belangrijk voertuig om iets te bereiken in deze samenleving. De taalrijke omgeving van het kind verwelkomen wij dan ook met open armen. Deelgemeente Feijenoord wil pionier en koploper zijn op het gebied van talentontwikkeling, entertainment en sport."

Programma De taalrijke omgeving van het kind op 17 en 18 mei

De taalrijke omgeving van het kind is een tweedaags congres in Feijenoord over de brede taalontwikkeling van het kind. Buiten de klas leren kinderen taal door veel te praten, veel te lezen, veel nieuwe woorden te leren en emoties onder woorden te brengen. Een vakkracht, kinderwerker, tussenschoolse opvangmedewerker of pedagogisch medewerker kan in de buitenschoolse situatie, tijdens kunstvakken, dansvakken, kooklessen en sportlessen zorgen voor een rijke taalomgeving. Belangrijk is dat iedereen beseft dat meerdere volwassenen een rol hebben in de taalontwikkeling van een kind. Tijdens de tweedaagse worden verschillende praktische workshops georganiseerd en verzorgt Dorine Verheyden van Klik Onderwijsondersteuning een lezing.

Voor wie?
De workshops en lezing zijn vooral interessant voor kinderwerkers, vakkrachten in de brede school (extra leertijd), pedagogische medewerkers, brede schoolmedewerkers, sportmedewerkers, TOS medewerkers, leerkrachten met brede schooltaken of cultuurcoördinatie taken, ouderconsulenten, schoolbesturen, directeuren en coördinatoren. Deelname is gratis, aanmelden verplicht. Het congres vindt plaats in Villa Zebra, Stieltjesstraat 21, 3071 JV Rotterdam.

Stichting de Meeuw
Stichting de Meeuw is een stedelijke begeleidingsorganisatie die werkt aan meer kansen voor kinderen van 0 tot 18 jaar. Stichting De Meeuw ontwikkelt daartoe programma's, activiteiten en methodieken voor scholen, peuterspeelzalen en andere welzijnsinstellingen en traint, coacht en adviseert leraren, pedagogisch medewerkers en leidinggevenden. Zie www.StichtingdeMeeuw.nl.