Op donderdag 9 juni 2011 komen meer dan 500 kinderen van basisscholen uit Groningen, Friesland en Drenthe naar de Rijksuniversiteit Groningen. Ze krijgen daar les over de maan tijdens de achtste editie van de Kinderuniversiteit.
Ieder jaar organiseert de Rijksuniversiteit Groningen de Kinderuniversiteit, een leerzaam en leuk college speciaal voor leerlingen uit groep 7 en 8 van het basisonderwijs. Alle basisscholen uit de regio ontvingen enkele weken geleden een uitnodiging. De Kinderuniversiteit wordt georganiseerd door de RUG Scholierenacademie, Studium Generale Groningen en het Universiteitsmuseum.
Maanzaad
Dit jaar gaat het college over de maan. Tijdens het college komen vragen aan de orde als: Hoe ziet het er uit op de maan? Hoe lang duurt een dag op de maan? Kunnen we er in de toekomst gaan wonen? Hoe schijnt ie door de bomen? En groeit er maanzaad?
Het college zal worden gegeven door Peter Barthel, hoogleraar sterrenkunde bij de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen.
Tentoonstelling
De kinderen die het college over de maan bijwonen, kunnen daarna ook een bezoek brengen aan het Universiteitsmuseum. Daar is vanaf 27 mei de tentoonstelling ‘Beyond the stars, reis naar de oneindige ruimte' te zien.
Deze tentoonstelling sluit goed aan bij het kindercollege, met spectaculaire foto's van manen, planeten en sterrenstelsels, maar ook modellen van verschillende telescopen, een echte satelliet en een echte meteoriet. Spectaculair is ook het Kapteyn Mobiele Planetarium met een virtuele ruimtereis, beginnend aan de Groningse sterrenhemel!
Wetenschapsknooppunt
Het college van de Kinderuniversiteit is een van de activiteiten van het Wetenschapsknooppunt Noord-Nederland. Steeds vaker bereiken verzoeken tot samenwerking vanuit het basisonderwijs de RUG.
Vanuit de maatschappelijke rol die de universiteit in de regio wil spelen, zijn de diverse activiteiten voor basisscholen samengebracht in het programma van het Wetenschapsknooppunt van RUG, Hanze Hogeschool en basisscholen.