De krimp in het basisonderwijs zet fors door. Afgelopen schooljaar sloten in totaal 108 basisscholen de deuren. Zij werden opgeheven of fuseerden met andere scholen. Dat blijkt uit cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Dit meldt NOS.
Dat een groot aantal basisscholen dicht moet, komt door het sterk dalende leerlingenaantal. Naar verwachting zal het aantal basisschoolkinderen bovendien blijven dalen. “We weten aan de hand van geboortecijfers precies hoeveel leerlingen we op het basisonderwijs kunnen verwachten”, legt Rinda den Besten uit, voorzitter de PO Raad. Volgens de sectororganisatie voor het primair onderwijs is het aantal scholen dat in een jaar verdween nog nooit zo hoog geweest en daar zullen de komende jaren alleen maar meer scholen bij komen. De Raad voorspelt dat er in 2020 landelijk zo'n 100.000 leerlingen minder zullen zijn.
“Scholen en scholenkoepels moeten hierop inspringen”, waarschuwt Den Besten. “Als je nu naar de ze prognoses kijkt worden het nog tien hele zware jaren en hopelijk komt daarna stabilisatie.” Volgens Den Besten moeten scholen meer met elkaar gaan samenwerken of fuseren om het hoofd boven water te kunnen houden.
Het ministerie van Onderwijs wil samenwerking en fusie van scholen makkelijker maken door binnenkort de regels daarvoor te versoepelen. Voor veel scholen is het echter al te laat. Vooral dorpen in de krimpgebieden Noord-Groningen, Zeeland en Limburg zien een forse daling in het aantal leerlingen, soms wel twintig procent in twee jaar tijd. Maar de krimp is ook zichtbaar in de Randstad en het midden van het land.
© Nationale Onderwijsgids