Uit een steekproef van de onderwijsinspectie blijkt dat het schooladvies nog niet leidend is bij toelating van achtstegroepers tot de middelbare school. Slechts één op de elf onderzochte regio's kijken bij toelating tot het middelbaar onderwijs alleen naar het schooladvies. Sinds dit jaar morgen middelbare scholen alleen uitgaan van het advies dat de basisschool geeft. Dit meldt Trouw.
Slechts één op de elf onderzochte regio's kijken bij toelating tot het middelbaar onderwijs alleen naar het schooladvies, zo blijkt uit het onderzoek van de Onderwijsinspectie. In de andere regio's wordt om aanvullende informatie gevraagd. Dit gaat dan bijvoorbeeld om scores uit het leerlingvolgsysteem of extra intelligentietesten in groep 8.
Volgens de regels mag een middelbare school een kind niet weigeren als de scores uit groep 6, 7 en 8 lager zijn dan het schooladvies. Het schooladvies moet door basisscholen voor 1 maart worden afgegeven. Pas daarna, in april, maken leerlingen uit groep 8 de Cito-toets of een andere eindtoets. De uitslag van deze toets kan dus niet meer worden meegenomen in het schooladvies.
Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs zei gisteren al dat het nog te vroeg is om in te grijpen. Pas na 1 maart gaat hij sancties instellen als een school zich niet aan de regels houdt.
© Nationale Onderwijsgids