Lockdown zorgt voor veel grotere leesdip na de zomervakantie dan nornaal

Leermiddelenontwikkelaar Blink verwacht dit jaar na de zomervakantie een veel grotere leesdip bij basisschoolleerlingen dan in voorgaande jaren. Reden is de coronacrisis. Dit meldt VOS/ABB.

Normaal gesproken hebben basisscholleerlingen elk jaar na de zomer een leesdip, omdat veel leerlingen in de zomervakantie niet of nauwelijks lezen. Blink zegt echter dat leraren al voor de zomervakantie zagen dat de leesverschillen tussen leerlingen enorm waren toegenomen. 
 
Het verschil in leesniveau was volgens de leraren duidelijk terug te voeren op de lockdown door de coronacrisis: het leesniveau van de leerlingen die door school en ouders gestimuleerd werden om te blijven lezen was redelijk stabiel gebleven. De leerlingen die echter hun tijd het meest besteed hadden aan TikTok en gamen, waren sterk achteruit gegaan in hun lezen.
 

Blijven lezen

Directeur Jorien Castelein van Blink adviseert ouders dan ook om het lezen van hun kinderen te stimuleren. “Wat kinderen lezen doet er eigenlijk niet zoveel toe. Het allerbelangrijkste is dát ze lezen, omdat ze het leuk vinden.” Ze vergelijkt leesvaardigheid met een spier die je moet blijven trainen. Want een leesdip halen leerlingen vaak niet in twee weken weer in.
 
Door: Nationale Onderwijsgids