De door demissionair Minister Rouvoet voorgestelde bezuinigingsmaatregelen op de kinderopvangbegroting werken averechts. Deel van het voorstel van de Minister is het terugsluizen van € 25 miljoen tijdelijk garantievermogen van het Waarborgfonds Kinderopvang naar het Rijk. Dit biedt echter geen oplossing voor de structurele overschrijdingen van de overheid. Sterker nog, het behoud van het vermogen voor de kinderopvangsector, reduceert zowel de kosten voor ouders als voor de overheid. Dat stelt het Waarborgfonds.
Gedwongen prijsverhoging
De borgstellingfaciliteit van het Waarborgfonds heeft een prijsdempend effect: lagere financieringslasten van kinderopvangondernemers leiden tot kostenbesparingen, met als resultaat minder uitgaven voor ouders en overheid. Onttrekking van het tijdelijke garantievermogen aan de kinderopvangsector zal het tegenovergestelde bewerkstelligen. Aangezien het Waarborgfonds al maanden met een garantiecapaciteitstekort kampt, zullen investeringen in kinderopvangkwaliteit en -capaciteit verder onder druk komen te staan.
Ondernemers die zonder borgstelling bancaire financiering willen verkrijgen, zullen meer rendement moeten aantonen. Ze zullen zich gedwongen zien de uurprijs te verhogen. Als gevolg hiervan zal de overheid er binnen de huidige financieringssystematiek uiteindelijk voor moeten kiezen haar bijdrage te verhogen. Dit om de kinderopvang voor ouders betaalbaar te houden en negatieve effecten op de arbeidsparticipatie te beperken.
Maatschappelijke kosten en baten (MKBA)
In het najaar van 2010 verschijnen de resultaten van een onafhankelijke studie naar de maatschappelijke kosten en baten van het Waarborgfonds Kinderopvang. Het onderzoek wordt uitgevoerd onder verantwoordelijkheid van prof. dr. Koopmans (deskundige op het terrein van MKBA-projecten en als bijzonder hoogleraar verbonden aan de VU Amsterdam) en wordt uitgevoerd door SEO Economisch Onderzoek te Amsterdam. Het Ministerie van OCW wordt uitgenodigd om te participeren in de begeleidingscommissie.