DEN HAAG (ANP) - Ouders van toekomstige bassischoolleerlingen hebben baat bij een zogenoemde centrale aanmeldprocedure in een gemeente.
Door zo'n regeling hebben ze niet langer te maken met afzonderlijke aanmeldingseisen van scholen, maar kunnen ze hun kinderen op een vaste leeftijd aanmelden bij een centraal punt. Vervolgens wordt op één moment de plaatsing gedaan, zodat alle kinderen gelijke kansen krijgen om naar een school in de buurt te gaan. Dat blijkt uit een studie van onderzoeksbureau Regioplan, die demissionair minister André Rouvoet (Onderwijs) donderdag naar de Tweede Kamer stuurde.
In proefsteden Nijmegen en Deventer heeft minstens 95 procent van de kinderen met deze procedure een plek op de school van de eerste voorkeur gekregen, rapporteert het bureau. Hiermee lijkt de keuzevrijheid in het systeem gewaarborgd. De maatregel gaat ook segregatie (ontstaan van zogeheten 'zwarte scholen') tegen. Wegens zijn demissionaire status laat de CU-bewindsman een beleidsreactie op het rapport over aan een volgend kabinet.
Het ministerie van Jeugd en Gezin financierde eerder proefprojecten in diverse steden, waarover Regioplan nu zijn licht heeft laten schijnen. Bij wijze van grap wordt wel eens beweerd dat ouders al in het prenatale stadium hun kind moeten aanmelden bij de school van hun keuze, omdat die school - jaren later - anders vol zit.
Om dit fenomeen uit te bannen test een aantal gemeenten nu het centraal aanmeldpunt uit. Ouders worden hierdoor gedwongen om te kijken naar geschikte scholen in de buurt van hun huis, omdat er meer kans is dat hun kind op zo'n school wordt geplaatst. Ze kunnen zich ook wel inschrijven bij een school verderop, die bijvoorbeeld te boek staat als 'wit', maar dan hebben ze minder kans op een toewijzing. Door zich beter te oriënteren op geschikte scholen in de buurt maken ze een meer overwogen schoolkeuze en wordt segregatie tegengegaan.