Een stichting voor kinderopvang heeft de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) onlangs een concept-protocol voorgelegd om het te laten toetsen aan de gelijkebehandelingswetgeving. Dit protocol gaat over omgangsvormen voor haar personeel ter voorkoming van kindermishandeling en seksueel misbruik.
Hierbij gelden op een onderdeel verschillende regels voor mannelijke en voor vrouwelijke medewerkers. ‘Mag dat?', was de vraag. Nee, oordeelt de CGB.
In het concept-protocol was de bepaling opgenomen dat mannelijke medewerkers nooit alleen op de groep in het kinderdagverblijf of de buitenschoolse opvang mogen werken. Mannen zouden immers vaker in verband worden gebracht met vermeend seksueel misbruik. Met deze regel zouden mannelijke medewerkers tegen onheuse beschuldigingen beschermd worden.
De mannelijke medewerkers bleken van dergelijke ‘bescherming' niet gediend. En incidenten met betrekking tot (verondersteld) misbruik in het verleden betroffen alleen vrouwelijke medewerkers. Belangrijker nog wellicht is dat de wet dergelijk onderscheid tussen mannen en vrouwen niet toestaat. Dat mag slechts in enkele uitzonderingsgevallen, die hier niet gelden.
Natuurlijk zijn maatregelen om valse beschuldigingen te voorkomen belangrijk. Net zoals maatregelen om misbruik te voorkómen belangrijk zijn. Met name voor kwetsbare groepen als kinderen. Dat kan echter ook door een beleid te formuleren dat voor mannen én vrouwen geldt. De CGB zal dit oordeel dan ook onder de aandacht brengen van koepelorganisaties in de kinderopvang en de betrokken vakbonden.