Vakkanjers bestaat komend schooljaar 25 jaar. Alle reden voor een spectaculaire jubileumeditie van dit gratis educatief programma, waarin leerlingen hun technische en innovatieve talenten ontdekken en ontwikkelen. Het thema van het jubileumjaar is Ruimtemissie Aarde: Blik op de Toekomst! In een unieke samenwerking met de ASE (Association of Space Explorers) en astronaut André Kuipers krijgen leerlingen de kans om het leven op aarde beter te maken met technologieën uit de ruimte.
André Kuipers vraagt jullie hulp!
Ruimtevaart speelt een belangrijke rol in het begrijpen en het beschermen van onze aarde. André heeft vanuit de ruimte gezien hoe adembenemend mooi onze aarde is. Maar ook hoe kwetsbaar! Klimaatverandering, overbevolking, ontbossing, plastic soep… Daarom is hij ambassadeur van Vakkanjers: ‘De aarde heeft jullie nodig! Ik daag alle leerlingen uit om met ideeën te komen hoe wij onze aarde kunnen helpen met technologie vanuit de ruimte. Dit is je kans om samen de ruimte te verkennen en écht impact te maken!’
Challenges voor groep 7 t/m vierde klas
Vakkanjers biedt leerlingen van groep 7 tot en met de vierde klas van het voortgezet onderwijs eigen challenges waarop ze samen al hun creativiteit kunnen loslaten. De challenges variëren dit jaar van het ontwerpen van een onderzoeksvoertuig tot een combinatie van mens en machine, die ingezet kunnen worden voor een meer duurzame en sociale planeet. Vakkanjers biedt docenten goede ondersteuning, met een begeleide eerste brainstorm-les en een sterk online platform. En dat alles kosteloos.
Klik hier voor meer informatie over Ruimtemissie Aarde.
Over Vakkanjers
Vakkanjers is een educatief programma waarin leerlingen een oplossing bedenken voor een technisch vraagstuk. Dat doen ze aan de hand van urgente en realistische opdrachten. Duizenden leerlingen doen elk jaar mee. Het programma wordt afgesloten met regiofinales en voor de winnaars daarvan met een grote landelijke finale. De challenge is ontstaan uit een initiatief van technische sectoren om meer jongeren te interesseren voor techniek.
De leerlingen ontwikkelen naast technische skills ook 21e-eeuwse vaardigheden als initiatief nemen, probleem oplossen en samenwerken. Met deze vaardigheden hebben ze straks een streepje voor op de arbeidsmarkt. Vakkanjers sluit naadloos aan op het curriculum en scholen kunnen er verschillende eindtermen mee afdekken, zowel technisch als niet-technisch. Het programma heeft een belangrijke functie binnen Loopbaanoriëntatie en -begeleiding (LOB). Leerlingen komen dankzij het programma in aanraking met nieuwe vaardigheden wat kan leiden tot een betere keuze qua vervolgopleiding.
Schrijf je nu in!
Meld jouw school of klas nu aan voor de challenge Ruimtemissie Aarde via https://vakkanjers.nl/inschrijven