Politieke partijen, zoals het CDA, houden regelmatig persconferenties. Dit is een bijeenkomst voor journalisten van kranten, tv en andere media. Campagneleiders houden in de gaten of de ministers het juiste vertellen tegen de journalisten en of ze het wel goed uitleggen.

[video id=81]

Letterlijke tekst uit de clip
De interviews zijn daar druk aan de gang. Michael, jij bemoeit je met deze campagne, jij zorgt dat het allemaal goed gaat? Ja, ik ben verantwoordelijk voor de campagne en zorg dat het allemaal goed gaat. En zo’n persconferentie, waarom doen jullie dat? Wij vinden het belangrijk om de ideeen, wat het CDA belangrijk vinden, om dat aan de mensen te vertellen. Nou, we kunnen niet bij iedereen langs de deur gaan, en zeggen van dit zijn onze plannen dus daarvoor heb je de media, de pers nodig, de kranten, tv en radio en om onder de aandacht te komen hebben we iedere ochtend een persconferentie noemen we dat, dan komen er mensen die nodigen we uit die journalisten en zeggen we nou, vandaag hebben de minister van financiën, die staat op de lijst, Jan-Kees de Jager en die gaat iets vertellen over een onderwerp wat wij als CDA belangrijk vinden en we hopen natuurlijk dat de journalisten dat opschrijven, filmen, of via de radio en dat ook gaan uitzenden.

Dan nodigt u een heleboel journalisten die naar uw verhaal komen luisteren, hoe weet u nou of dat ook in de krant of het journaal komt? Dat weet je nooit, dat weet je nooit, dat hangt echt van de journalist af. Dat is altijd maar afwachten. De minister gebruikt heel veel moeilijke woorden, dat weet ik. Probeert ook altijd heel goed uit te leggen want het is niet altijd eenvoudig maar hij heeft er heel veel verstand van. Maar daar let jij op, dat ie het wel duidelijk uitlegt. Ik let erop, we spreken het van tevoren voor met hem, moet je dit zeggen, moet je dat zeggen, dat doen we met een groepje van mensen. Mijn rol is, er zijn ook andere mensen die persvoorlichter zijn of campagneleider, met hem te trainen en te zorgen dat hij het goed zegt.