DEN HAAG (ANP) - Kleine basisscholen die wegens hun geringe aantal leerlingen met opheffing worden bedreigd, krijgen in speciale gevallen langer de tijd om open te blijven en hun voortbestaan zeker te stellen.
Een meerderheid in de Tweede Kamer liet donderdag weten wel te voelen voor een wetswijziging met deze strekking.
Krimpregio's
De maatregel is vooral bedoeld voor krimpregio's. Scholen op het platteland hebben soms moeite om boven de wettelijke opheffingsnorm te blijven. Als ze minder dan 23 leerlingen hebben, dan zouden ze dicht moeten.
Kamerleden vinden echter dat de minister van onderwijs een speciale bevoegdheid moet krijgen om scholen open te houden als er perspectief is op een toename van het aantal leerlingen. Bijvoorbeeld een geplande nieuwbouwwijk kan een reden zijn die bevoegdheid in te zetten.
Demissionair onderwijsminister André Rouvoet liet donderdag weten dat hij deze zogenoemde 'discretionaire bevoegdheid' niet wil inzetten als het een zwakke school betreft. Verder wil hij zich niet laten vastpinnen op een termijn waarbinnen de school in kwestie zich moet bewijzen. De VVD wil dat wel en gaat nadenken over een amendement waarin een termijn wordt vastgelegd.