Kinderen kunnen de gevolgen van de scheiding van hun ouders maar moeilijk overzien. Wat zijn hun rechten? Bij wie mogen (of moeten?) ze gaan wonen. Hoe werkt de omgangsregeling? De nieuwe site www.ouders-uit-elkaar.nl wijst kinderen en jongeren heel praktisch de weg in deze onzekere periode.

'Tot nu toe was er eigenlijk niet een speciaal hulpmiddel voor kinderen', beaamt Paul Crombeen, beleidsmedewerker bij de directie Jeugdzorg. 'Dat is www.ouders-uit-elkaar.nl wel. Het is een mooie site. Heel toegankelijk in taalgebruik, sterk gericht op de rechten van kinderen en onderverdeeld naar leeftijd. Voor kinderen van 0-5 jaar is er een digitaal prentenboek. Naarmate de leeftijd oploopt en kinderen het echtscheidingsproces bewuster meemaken, wordt de inhoud uitgebreider en speelt ook het gevoelsleven steeds meer mee. Denk aan de schuldvraag waarover kinderen erg kunnen tobben.'

Brief aan rechter
De website geeft antwoorden op heel veel vragen. Er staan ook filmpjes op van andere kinderen die eerder een scheiding meemaakten. En de site geeft praktische voorbeelden. Bijvoorbeeld van een brief aan de rechter met wensen over de omgangsregeling. Met behulp van makro's kunnen de kinderen zo'n brief zelf schrijven. Om daarna voor zichzelf te houden, of om echt aan de rechter te geven.