Veilig Verkeer Nederland (VVN) sluit de campagne 'De scholen zijn weer begonnen' op woensdag 6 oktober af met een speciale dag voor de verkeersbrigadier. Acteur Joep Sertons fungeert die dag éénmalig als verkeersbrigadier.
De verkeersbrigadiers vormen al 63 jaar een belangrijke schakel in de route van huis naar school. In recent door VVN uitgevoerd onderzoek blijkt dat het ontbreken van een veilige oversteekplaats voor 44% van de ouders aanleiding is om de schoolomgeving onveilig te vinden. Dat is een van de redenen om kinderen niet zelfstandig naar school te laten gaan.
Officiële aanstelling
Op dit moment telt Nederland ruim 45000 verkeersbrigadiers in 1200 verkeersbrigades. Verkeersbrigadier is een officiële functie. Voor iemand deze functie mag vervullen krijgt hij of zij opleiding van de politie. Als deze met succes is afgerond, volgt officiële aanstelling door de burgemeester.
Verkeersbrigadier is dus niet zo maar een bijbaan. Het stopteken van de verkeersbrigadiers is een officieel stopteken. Bij het negeren van een stopteken wordt een melding gemaakt aan de politie. De politie maakt proces verbaal op waarna de overtreder een boete krijgt.
Verloop
Gemiddeld doet een verkeersbrigadier vijf tot acht jaar jaar mee. Het zijn veelal ouders die kinderen op de betreffende school hebben. Maar er zijn ook brigadiers die het werk met veel liefde 25 jaar lang doen. Door de periodieke uitstroom kennen verkeersbrigades veel verloop en zijn er steeds nieuwe verkeersbrigadiers nodig.
De eerste verkeersbrigade werd in 1947 opgericht in Amsterdam (de brug over het Vondelpark)
De verkeersbrigades worden ondersteund door de Stichting Verkeersbrigadiers. Dit is een aparte stichting waarin Veilig Verkeer Nederland en de ANWB zitting hebben.