Ongeveer 300 basisscholen hebben zich aangemeld voor 'Zeebenen in de klas', waarbij zeevarenden tijdens hun verlof de scholen af gaan om hun verhaal te doen. De bedoeling is om al op jonge leeftijd de interesse van leerlingen te wekken voor de scheepvaart, zo meldt Schuttevaer. Vorige week donderdag ging de campagne van start.
Een pilot met ‘Zeebenen in de klas' op basisscholen in de noordelijke provincies werd een succes, waardoor het project nu landelijk wordt aangeboden.
Tijdens de presentaties komt naar voren dat er nog steeds een schreeuwend gebrek is aan Nederlandse zeevarenden, dat Nederlandse reders nog steeds zeevaartstudenten een stageplaats en een baan garanderen en dat je op zee een aardige boterham verdient.
Ook oud-minister van Verkeer en Waterstaat Tineke Netelenbos stond als voorzitter van de Taskforce Arbeidsmarkt Zeevarenden (TAZ) voor de klas. Netelenbos ziet graag dat het beroep van zeevarende erbij hoort als kinderen opnoemen wat ze later graag willen worden: ‘brandweer, piloot, dokter, politie, kapitein.'
Tijdens de start van campagne op de basisschool Groen van Prinsterer in Capelle aan den IJssel reageerden de kinderen in ieder geval enthousiast op de verhalen van kapitein Erik Pannekoek. Een paar kinderen vertelde na afloop misschien best wel kapitein te willen worden.
Het schoolhoofd hoorde dit lachend aan: ‘Toen het Jeugdjournaal hier arriveerde en wat voorgesprekjes voerde, wilden ze ineens allemaal journalist worden. Maar deze presentatie is hartstikke goed geweest.'
© Nationale Onderwijsgids