De samenwerking van vijf scholen uit Drenthe met jeugdzorginstelling Yorneo in Assen heeft zaterdag 2 oktober de Jos van Kemenade Award gewonnen met Positive Behavior Support, zo meldt de PO-raad.

Kete Kervezee, voorzitter van de jury: 'De scholen en Yorneo hebben het partnerschap centraal staan. Ze maken gebruik van elkaars kracht door een maximale verbinding aan te gaan. Daarmee zijn ze een voorbeeld voor anderen.'

Positive Behavior Support is een unieke samenwerkingstraject tussen school, schoolmaatschappelijk werk en jeugdzorg. Het belangrijkste doel is om de opvoed- en opgroeimogelijkheden voor schoolgaande kinderen te maximaliseren. Belangrijk van het project is dat ook de ouders en de leerlingen bij de aanpak worden betrokken.

Op dit moment zijn de volgende vijf scholen bij het project betrokken:

  • Openbare basisschool De Veldkei, Assen
  • Openbare basisschool Zeijen, Assen
  • Christelijke basisschool De Wegwijzer, Alteveer
  • Gereformeerde basisschool De Lichtkring, Zuidlaren
  • Cluster 4-school Vander Ree, Smilde

Oud-minister Jos van Kemenade was aanwezig om de naar hem genoemde prijs uit te reiken. Hij sprak zijn waardering uit voor alle inzendingen: 'Alle inzendingen dragen bij aan de professionalisering van de leraar en dat is een voorwaarde voor goed onderwijs.'

De Jos van Kemenade Award is een initiatief van het Ruud de Moor Centrum van de Open Universiteit. De prijs is bedoeld voor innovatieve en doeltreffende initiatieven in het onderwijs die gericht zijn op professionalisering en kwaliteitsontwikkeling van leraren.