Op de Nationale Open Ouderdag op 7 oktober worden alle scholen in Nederland opgeroepen om de schooldeuren open te zetten voor ouders en belangstellenden. Bijvoorbeeld door een koffieochtend of gastles te organiseren en iets te vertellen over het onderwijs op de school. Ook kan de school een vragenuurtje inplannen, een mooie gelegenheid waar ouders hun vragen kunnen stellen. Maar dit vragenuurtje is zo weer voorbij en vaak zijn lang niet alle vragen beantwoord.

'Schooldrempel' voor ouders
Zowel in het primair- als voortgezet onderwijs geven ouders aan niet altijd tevreden te zijn over de manier waarop school hen informeert en betrekt bij schoolzaken. De drempel om met problemen of zorgen naar school te stappen blijkt voor ouders hoog. Ook ouders in de ouder- of medezeggenschapsraad hebben soms moeite met het in gesprek gaan met leerkrachten of de schoolleiding. Juist over hoe ouders en school goed en effectief met elkaar kunnen communiceren, geven de 5010-medewerkers van OUDERS & COO informatie en advies. De 5010-medewerkers bieden een luisterend oor bij vragen of klachten en denken mee over oplossingen om de ‘schooldrempel' voor ouders te verlagen. Want een goede samenwerking tussen school en thuis heeft alles te maken met goede communicatie. En daar kunnen beide partijen aan bijdragen.

Nieuwe onderwijssite voor ouders
Ouders met kinderen in het primair- en voortgezet onderwijs kunnen bij de 5010-medewerkers van OUDERS & COO terecht met al hun vragen over onderwijs. Tussen 10.00 en 15.00 uur zijn zij telefonisch bereikbaar via 0800 5010. Daarnaast kunnen ouders per e-mail hun vragen stellen via ‘de stel-een-vraag-button' op www.ouders-5010.nl. De site is geheel vernieuwd.

School & Ouders Partnerplan
Belangrijk is dat er op scholen structureel aandacht wordt besteed aan de communicatie tussen school en ouders. OUDERS & COO heeft hiervoor het School & Ouders Partnerplan ontwikkeld. Een praktisch plan waarmee scholen ouderbeleid maken dat echt bij de school past en waarmee ouderbetrokkenheid in school gaat leven.