Het didactisch aanbod van de Muldersteeg is afgestemd op leerlingen van 4 t/m 13 jaar die didactisch gezien op gemiddeld niveau of hoger functioneren.
De leerlingen hebben een IQ vanaf 80 of functioneren op dit didactisch niveau. Over het algemeen is er sprake van internaliserende problematiek met een accent op (het vermoeden van) neurologische aandoeningen (o.a. epilepsie, niet aangeboren hersenletsel enz).
Voor de leerlingen van 4 t/m 6 jaar is het didactisch aanbod afgestemd op individueel cognitief niveau.
Om goed in te kunnen spelen op de behoeften van een leerling zodat deze zich zo optimaal mogelijk kan ontwikkelen, zijn er een aantal onderwijsprofielen op De Muldersteeg:
Kleuteronderwijs: Bij jonge kinderen zijn gedragsproblemen vaak niet direct te classificeren. In de specifieke leeromgeving wordt door diagnostiek en handelingsgericht werken bepaald welke problemen van de kleuters zijn en hoe zij het best begeleidt kunnen worden.
Groepsgerichte aanpak: De leeromgeving kenmerkt zich vooral door de grote voorspelbaarheid en doorgevoerde structuur. De begeleiding van de individuele leerling is hier ingebed in groepsprocessen. Interactie tussen leerlingen wordt ingezet om hen te stimuleren in hun ontwikkeling. Dit gebeurt binnen een overwegend empathisch klimaat, maar soms ook door leerlingen in te perken.
Samenwerking met zorginstellingen Een aantal leerlingen volgt onderwijs op De Muldersteeg in het kader van diagnostiek bij Kempenhaeghe (locatie Oosterhout, de Hans Berger kliniek).
Naast Kempenhaeghe werkt De Muldersteeg samen met het regulier onderwijs en andere zorginstellingen waaronder JUZT; in het bijzonder het MKD Oosterhout en Breda. De Muldersteeg verzorgt het onderwijs voor kleuters die hier in behandeling zijn .
Met elkaar proberen wij vanuit één plan de kinderen te helpen bij hun problemen. In behandelplanbesprekingen komen alle betrokkenen van behandeling en school bij elkaar. De school draagt de verantwoording voor het functioneren van het kind op school en alles wat daarmee te maken heeft.