Normal_normal_leraar_po_vo_schoolklas_school

Het aantal vacatures in het onderwijs is in de eerste twee maanden van 2016 met vijftig procent gestegen. In het basis- en voortgezet onderwijs kwamen er 1100 vacatures bij. In januari en februari van vorig jaar waren dat er 740.  Het blijkt vooral moeilijk om in het midden van het schooljaar geschikte en bevoegde vervangers te vinden voor zieke of zwangere docenten. Gepensioneerde collega's staan hierdoor noodgedwongen weer voor de klas. De problemen zijn het grootst bij Duits, Natuurkunde, Engels, Wiskunde en Nederlands. Dat meldt de NOS. 

Aad Verdoorn is 67 jaar en gepensioneerd docent. Toch staat hij weer voor de klas omdat er sinds vorige week een docent met zwangerschapsverlof is. "De belangrijkste beweegreden is dat het leuk is om les te geven", zegt Verdoorn. Hij ziet dagelijks tientallen vacatures voorbij komen. "Leiden, Emmen, Den Bosch, Echt, Velp, Lelystad. Er is landelijk gezien veel vraag. Dat is voor mij leuk, maar eigenlijk echt ongelofelijk en betreurenswaardig." Uitzendbureau 65plus ziet dat de vraag naar senioren het laatste half jaar flink is gestegen.

Staatssecretaris Dekker van Onderwijs wil dat het aantal onbevoegde docenten dat les geeft terugdringen. Maar in tijden dat er grote tekorten zijn, lijkt dat voornemen onhaalbaar. Er moeten nieuwe docenten worden opgeleid, maar de animo daarvoor is niet groot. "Lesgeven is een zwaar beroep. Het is heel hard werken, zo'n 50 tot 60 uur in de week. Dat betekent dat voor veel docenten na 40 jaar de pijp leeg is", zegt docent Verdoorn. 

De Nationale Onderwijsgids sprak onlangs met Anton van den Brink, directeur van de lerarenopleiding Fontys Sittard, over de problematiek. Volgens hem zijn de lerarentekorten door de opleidingen nog niet weg te werken. Lees hier het gehele interview. 

© Nationale Onderwijsgids