Normal_ritalin-540x304

Vandaag krijgt  demissionair minister Bussemaker van Onderwijs het advies “Recept voor maatschappelijk probleem” aangeboden uit handen van voorzitter Pauline Meurs van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS). De raad pleit ervoor om maatschappelijke problemen niet altijd vanuit medische hoek te benaderen en meer in te zetten op de invloed van leraren, werkgevers en maatschappelijk werkers. Dit meldt RVS.

Druk gedrag bij schoolkinderen, een kinderwens die niet in vervulling gaat, ouderdom die met gebreken komt: verschijnselen die samenhangen met levensfasen worden te vaak eenzijdig als medische problemen gezien, constateert de RVS. Maar de oorzaken liggen vaak dieper, bijvoorbeeld bij hoge maatschappelijke verwachtingen. Een bezoek aan de dokter of gebruik van medicijnen is dan niet altijd de beste oplossing. De RVS pleit er daarom voor maatschappelijke problemen niet altijd door de medische bril te bekijken en doet daarvoor een aantal concrete aanbevelingen.

Pauline Meurs, voorzitter van de RVS: “We moeten het meer hebben over de rol van leraren, werkgevers en maatschappelijk werkers. Zij zijn bij uitstek de mensen die kunnen voorkómen dat mensen te snel of onnodig in het medische circuit terecht komen. Door op school en thuis meer ruimte te bieden aan druk gedrag dat ook gewoon bij de leeftijd kan horen, krijgen naar verwachting minder kinderen ten onrechte medicatie voorgeschreven. Door tijdens de opleiding te spreken over de brede context van gezinsplanning en de dilemma’s die daarbij horen, worden jongeren al vroeg geïnformeerd over afnemende vruchtbaarheid en wordt het vraagstuk van het combineren van gezin en carrière bespreekbaar gemaakt”. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids