Personeelstekort onderwijs

De vakbonden hebben eerder deze week alarm geslagen over de dreigende tekorten in het onderwijs. Zij vragen het kabinet in te grijpen. De laatste jaren zijn het decor geweest van groeiende personeelstekorten in het onderwijs, de zorg en ook de bouw. Het ontwikkeling die de algehele kwaliteit op korte en lange termijn geen goed doet. Wat zijn de alternatieven voor scholen om, zeker op korte termijn, het personeelstekort zoveel mogelijk te beperken? 

Voldoende mensen voor de klas

De onderwijsraad waarschuwt over de kwaliteit van het publiek onderwijs. Het is een eerste indicatie dat de personeelstekorten in het onderwijs een negatief effect hebben op de geboden kwaliteit. En dat kan op de lange termijn resulteren in een negatief effect. Kinderen krijgen te maken met grote achterstanden, de kwaliteit van opleidingen daalt en het algemene niveau van het onderwijs maakt een vrije val. Om leerlingen wel de juiste begeleiding te kunnen bieden, zal zodoende moeten worden ingezet op voldoende mensen voor de klas. Maar hoe zorg je hiervoor, zeker met het oog op de nu al ontstane tekorten voor de klas en de huidige aanwas van nieuwe onderwijzers?

Zij-instromers motiveren

Het aantal mensen in Nederland dat lesbevoegd is, maar desondanks kiest voor een minder goed betalende baan in het bedrijfsleven, is opvallend hoog te noemen. Het gaat in totaal om enkele tienduizenden mensen. Een groot aantal, waar scholen een beroep op kunnen doen als de nood aan de man is. Er moet dan echter wel worden geïnvesteerd in gunstige arbeidsvoorwaarden, waardoor meer zij-instromers ook daadwerkelijk besluiten die stap te zetten. Voor werkgevers is het belangrijk om gebruik te maken van handvaten die het aantrekkelijk maken om zij-instromers in dienst te nemen. En die handvaten zijn er.

Een alternatief om meer mensen voor de klas te krijgen, is door gebruik te maken van het leerwerktraject. Zij-instromers die zich (op)nieuw richting het onderwijs willen bewegen, kunnen zodoende binnen een traject leren en werken op hetzelfde moment. Dat geldt enerzijds als duurzame oplossing voor het personeelstekort, en anderzijds verlaagt het voor zij-instromers de drempel om het onderwijs te betreden. 

Loonkostenvoordelen voor werkgevers

Nieuw personeel in dienst nemen resulteert voor werkgevers vaak in meer kosten en tijd voor de juiste begeleiding. Om het financiële aspect af te dekken, maken werkgevers aanspraak op loonkostensubsidie. Dit scheelt niet alleen kosten in begeleiding of scholing van nieuw personeel, werkgevers maken ook gebruik van loonkostenvoordelen bij de Belastingdienst. Zo kunnen scholen kiezen voor een proefplaatsing of kandidaat met een arbeidsbeperking, en tevens profiteren van diverse regelingen. 

Duurzame oplossingen voor het onderwijs

Het onderwijs staat de komende jaren voor grote uitdagingen. Het niveau op peil houden, en tegelijk waarborgen dat er voldoende mensen voor de klas staan. Dat vraagt om duurzame oplossingen, waar zowel werkgevers als werknemers garen bij spinnen. Wanneer werkgevers gebruikmaken van de aangeboden regelingen, dan kunnen zij de drempel voor werknemers verlagen. Dit kan er in de jaren die voor ons staan voor zorgen dat het onderwijs aan aantrekkingskracht wint.