Normal_podcast_cover_spreekbeurt__7_

In de nieuwste aflevering van de podcast Spreekbeurt gaat de Nationale Onderwijsgids in gesprek met experts over de invloed van media op kinderen en jongeren. Aan tafel zit Svenja Büttner, lector Jeugd & Media aan de Hogeschool Windesheim, die samen met ons ingaat op de kansen en uitdagingen die media bieden voor de ontwikkeling van kinderen in een digitale samenleving.

Tijdens deze aflevering wordt ingegaan op actuele onderwerpen zoals het mediagebruik van jonge kinderen, de rol van sociale media en hoe ouders en opvoeders hun kinderen hierin kunnen begeleiden. Er wordt besproken hoe media niet alleen negatieve kanten kent, zoals online pesten en ongeschikte content, maar ook hoe educatieve programma's, zoals Sesamstraat en Het Klokhuis, een positieve invloed hebben op de cognitieve en sociale ontwikkeling van kinderen.

Daarnaast wordt er aandacht besteed aan de rol van ouders en leerkrachten bij het ondersteunen van kinderen in hun digitale ontdekkingsreis. Er wordt benadrukt hoe belangrijk het is om open gesprekken te voeren over wat kinderen online ervaren, zodat zij problemen zoals online pesten durven te melden. Ook onderwerpen zoals sexting, mediawijsheid, en veilige digitale interacties komen aan bod.

Benieuwd naar hoe je als ouder of professional kinderen kunt helpen om veilig en gezond op te groeien in de digitale wereld? Abonneer je dan alvast op Spreekbeurt en luister morgen als eerste deze gloednieuwe aflevering!