Normal_scherm_afbeelding_2025-02-07_om_09.42.52

Op Tilburg University groeit de onrust over de samenwerking met Israëlische onderwijsinstellingen. Docenten en studenten houden sinds donderdag sit-ins om de universiteit onder druk te zetten om deze banden direct te verbreken. Ze verwijten het bestuur dat het advies van een onafhankelijke commissie naast zich neerlegt. Dit meldt het Brabants Dagblad.

De universiteit kondigde vorige week aan dat ze eerst in gesprek willen gaan met de Israëlische instellingen, ondanks het advies om de samenwerkingen onmiddellijk stop te zetten vanwege mensenrechtenschendingen in Gaza. Dit standpunt leidt tot frustratie bij docenten en studenten. Volgens de organisatoren van de protesten heeft de universiteit echter al maanden de tijd gehad om in gesprek te gaan. Zij vermoeden dat het bestuur hoopt dat de actiebereidheid afneemt, maar zien juist steeds meer docenten aansluiten bij de protesten.

Universiteit verdedigt keuze voor dialoog

Volgens het College van Bestuur is de keuze om eerst gesprekken te voeren bewust gemaakt. Het bestuur wil deze samenwerkingen niet eenzijdig beëindigen zonder een dialoog aan te gaan. Tijdens deze gesprekken willen ze ook duidelijk hun standpunt over de mensenrechtenschendingen in Gaza laten horen.

Steeds breder protest

Niet alleen docenten, maar ook internationale studenten sluiten zich aan bij de protesten. Zo vinden sommigen dat de universiteit te lang wacht met het nemen van maatregelen en dat de instelling hierdoor niet langer haar eigen waarden naleeft. Actiegroepen binnen de universiteit wijzen erop dat het bestuur nu niet alleen genegeerd lijkt te worden door studenten, maar ook door het eigen personeel.

Wekelijkse acties tot bestuur gehoor geeft

De actievoerders kondigen aan dat ze elke week sit-ins blijven organiseren tot de universiteit de banden met Israëlische universiteiten verbreekt. Ze stellen dat ook andere Nederlandse universiteiten nauwlettend volgen hoe Tilburg University met het rapport omgaat. Volgens hen is het onvermijdelijk dat andere universiteiten zich baseren op de bevindingen van de Tilburgse adviescommissie.

Volgens de protestleiders wil de universiteit het debat vermijden, omdat hun standpunt volgens hen moeilijk te verdedigen is. Zij wijzen erop dat het bestuur een onafhankelijke commissie heeft aangesteld om onderzoek te doen, maar nu weigert de aanbevelingen daadwerkelijk door te voeren.

Door: Nationale Onderwijsgids / Fleur Zomer

Beeld: Jules van Iperen/Pix4Profs