Normal_6593

Studenten aan lerarenopleidingen vallen minder snel uit dan studenten aan ander hbo-opleidingen, zo meldt het Sectorbestuur Onderwijsarbeidsmarkt.

In 2009-2010 vervolgde 26,7 procent van de studenten die een HBO-lerarenopleiding volgde, de opleiding na het eerste jaar niet. Dit percentage ligt lager dan het totale percentage HBO-studenten dat na één jaar de studie niet vervolgt; dit is namelijk 31 procent.

Het percentage studenten aan de pabo dat na het eerste studiejaar uitvalt, is in het instroomjaar 2009 wederom iets gedaald; met 3 procentpunt ten opzichte van 2008 tot 28,4 procent. Deze daling is onder zowel allochtone als autochtone studenten te zien.

Binnen de 1e graads lerarenopleiding voor het voortgezet onderwijs is al vanaf instroomjaar 2006 een daling van de uitval in het eerste studiejaar te zien. Ten opzichte van het instroomjaar 2005 is het aantal studenten dat het eerste studiejaar niet vervolgt in 2009 met 20 procentpunten gedaald.

Bij de lerarenopleiding voor speciaal onderwijs en bij de 2e graads lerarenopleiding voor het voortgezet onderwijs is in het instroomjaar 2009 een lichte stijging waarneembaar. Bij de lerarenopleiding voor speciaal onderwijs is deze stijging vooral terug te zien onder allochtone studenten, terwijl bij de 2e graads lerarenopleiding voor het voortgezet onderwijs deze stijging juist vooral terug te zien is onder autochtonen.

Bij de 2e graads lerarenopleiding voor het voortgezet onderwijs is onder de studenten met een havo-diploma als vooropleiding in het instroomjaar 2009 wederom een stijging te zien in het percentage dat na het eerste studiejaar de studie niet vervolgt. In het instroomjaar 2009 jaar was dit 47,2 procent van de studenten. Dit is een stijging van 12 procentpunt ten opxichte van 2008.