Voor duizenden kinderen die nieuw zijn in Nederland en de taal nog niet spreken is er te weinig nieuwkomersonderwijs. Volgende week gaat er een spoedwet richting de Tweede Kamer om verlichting te brengen. Bij die spoedwet worden echter wel vraagtekens geplaatst. Dat meldt de NOS.
In de wet staat dat ieder kind in Nederland recht heeft op onderwijs. Kinderen die hier nieuw zijn moeten eerst de taal leren spreken voordat ze naar een reguliere basisschool of middelbare school gaan. De taal leren doen ze in een nieuwkomersklas (basisonderwijs) of in een Internationale Schakelklas (ISK, middelbare school). Alleen vanwege de grote aantallen vluchtelingen én het lerarentekort zijn er nu in het onderwijs wachtlijsten en leerlingenstops. Dat geldt voor zowel het basisonderwijs als de middelbare school.
Noodopvang
Ook vanwege de noodopvang krijgen kinderen geen onderwijs. “Daar zitten kinderen 2 of 3 maanden, maar voor je het onderwijs hebt opgezet ben je zo weer drie maanden verder”, aldus Boudien Bakker van Lowan, de organisatie die nieuwkomers ondersteuning biedt. Heel veel kinderen verhuizen ook van de ene noodopvang naar de andere. Sommige kinderen hebben al een jaar geen school van binnen gezien.
Leerlingenstop in Assen
Het Dr. Nassau College in Assen heeft sinds februari een leerlingenstop. De school was altijd groot genoeg voor zo’n 100 tot 170 leerlingen, maar tegenwoordig zitten er 400 kinderen in de Internationale Schakelklas en is de grens nu echt bereikt. 80 kinderen staan er nu nog op de wachtlijst.
Tijdelijke onderwijsvoorziening
Voor de gevluchte kinderen uit Oekraïne was het al mogelijk om een ‘tijdelijke onderwijsvoorziening’ op te richten. Dat kan als er geen plek is op de nieuwkomersscholen in de omgeving. Op deze scholen mag er worden afgeweken van de wettelijke eisen voor onderwijsaanbod en personeel. Dit houdt in dat er pabo-studenten voor de klas mogen staan en dat er les gegeven mag worden door Oekraïense docenten. De spoedwet die volgende week naar de Tweede Kamer gaat, moet deze verlaagde eisen nu mogelijk maken voor alle kinderen die nieuw zijn in Nederland.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk