Normal_pexels-cowomen-1058097-2041396

De nieuwe examenclip van de docentenband van het Bataafs Lyceum heeft de afgelopen dagen weer de aandacht getrokken en is viraal gegaan in de media, zo meldt indebuurt.

Elk jaar maakt een groep docenten van het Bataafs Lyceum een videoclip speciaal voor hun examenleerlingen. Dit jaar is de elfde video op rij. 

Opvallende kledingkeuze

Een kenmerkend aspect van de clips is de unieke kledingkeuze van de docenten. Van fluorescerende jassen tot gekke pruiken, alles komt voorbij. Bas Smies legt uit: “Een gek pak volstaat al snel. Het is voor de leerlingen leuk om hun docenten een beetje voor schut te zien staan.” Hij merkt op dat veel van de gebruikte items uit zijn eigen garderobe komen: “Ik heb waarschijnlijk een slechte kledingsmaak,” grapt hij.

Het ontstaan van de traditie

De traditie begon als een uit de hand gelopen weddenschap met een leerling in 2010. Oud-leerling Tessa herinnert zich: “Ik daagde meneer Smies uit om als Elvis Presley op te treden tijdens onze diploma-uitreiking als ik mijn diploma in één keer zou halen.” Twee jaar later, toen Tessa daadwerkelijk slaagde, kwamen zij en haar vriendinnen met een Elvis Presley-pak naar de uitreiking.

Bas Smies vertelt: “Het ludieke optreden van mij als Elvis Presley in 2012 was het zaadje voor de video's die we tegenwoordig maken.” Hoewel hij verrast was toen de leerlingen met het kostuum aankwamen, hield hij zich aan de weddenschap en trad op als Elvis. Tessa: “Het publiek ging los en zo geschiedde: een traditie was geboren op die ene juni in 2012. Gelukkig hebben we de foto's nog.”

De impact van de video's

De video's hebben niet alleen een amusante waarde, maar versterken ook de band tussen docenten en leerlingen. Het jaarlijkse ritueel wordt door iedereen op school met veel enthousiasme verwacht. De originele en humoristische insteek van de clips zorgt ervoor dat ze keer op keer viraal gaan en zowel binnen als buiten de school voor veel plezier en bewondering zorgen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Fleur Zomer