Normal_selecting-the-best-answer-shot-of-a-person-fillin-2023-11-27-05-32-58-utc

Het antwoord op de vraag "wanneer beginnen de examens?" is een onderwerp dat veel leerlingen, ouders en docenten bezighoudt. De timing van examens varieert per onderwijsniveau en type examen, maar er zijn enkele algemene richtlijnen die van toepassing zijn.

Middelbare school examens

In het voortgezet onderwijs zoals het VMBO, HAVO en VWO beginnen de centrale eindexamens meestal in de maand mei. De exacte data worden elk jaar vastgesteld door het College voor Toetsen en Examens en kunnen verschillen. De examens worden doorgaans afgenomen in twee periodes: een eerste tijdvak in mei en een tweede tijdvak in juni voor herkansingen. Het is belangrijk voor leerlingen om de exacte data goed in de gaten te houden en zich tijdig voor te bereiden. Dus, wanneer beginnen de examens? In mei en juni, afhankelijk van het tijdvak. 

Hogeschool en universiteit

Op hogescholen en universiteiten zijn de examenperiodes meestal verdeeld over het academisch jaar. Deze instellingen hanteren vaak semesters of blokken, waarbij aan het einde van elk semester of blok tentamens worden afgenomen. Meestal vinden de grote examenperiodes plaats in december/januari voor het eerste semester en in juni/juli voor het tweede semester. Wanneer beginnen de examens precies? Dit kan verschillen per instelling en opleiding, dus het is cruciaal om de kalender van de betreffende hogeschool of universiteit goed in de gaten te houden. 

Basisschool eindtoets

Voor leerlingen in groep 8 van de basisschool wordt de Doorstroomtoets sinds 2024 afgenomen in februari. Deze toets is belangrijk voor de overgang naar het voortgezet onderwijs en helpt bij het bepalen van het meest passende niveau voor de leerling. Vanaf 11 maart krijgen alle leerlingen die een doorstroomtoets hebben gemaakt hun leerlingrapport, met daarin het toetsadvies. Het CvTE is sinds schooljaar 2023/2024, het eerste jaar waarin de doorstroomtoetsen afgenomen worden, verantwoordelijk voor de normering. 

Examenvoorbereiding

Het is essentieel voor om ruim van tevoren te weten wanneer de examens beginnen, zodat je je studieplanning daarop kunt afstemmen. Een goede voorbereiding is cruciaal voor het behalen van goede resultaten. Hierbij enkele tips voor een effectieve voorbereiding:

  • Maak een studieplanning: Begin op tijd met het maken van een planning die alle vakken en onderwerpen dekt.
  • Gebruik oefenexamens: Maak gebruik van oude examens en oefenmateriaal om vertrouwd te raken met de inhoud en de vraagstelling.
  • Houd rustmomenten in: Zorg voor voldoende pauzes en ontspanning om stress te verminderen en het concentratievermogen te behouden.
  • Vraag om hulp: Wees niet bang om docenten, medeleerlingen of tutors om hulp te vragen bij moeilijke onderwerpen.

Planning en voorbereiding zijn cruciaal

De vraag "wanneer beginnen de examens?" is een belangrijke voor iedereen in het onderwijs. Door goed op de hoogte te zijn van de examendata en een gestructureerde studieaanpak te volgen, kunnen leerlingen hun kansen op succes aanzienlijk vergroten. Of het nu gaat om de centrale eindexamens in mei, de tentamens aan het einde van elk semester of de eindtoets in de basisschool, een goede voorbereiding en tijdige planning zijn de sleutel tot succes. Dus, wanneer beginnen de examens? Het antwoord varieert, maar met de juiste informatie en voorbereiding ben je altijd op tijd.

Planning en voorbereiding zijn cruciaal

De vraag “wanneer beginnen de examens?” is een belangrijke voor iedereen in het onderwijs. Door goed op de hoogte te zijn van de examendata en een gestructureerde studie aanpak te volgen, kun jij je kansen op een voldoende een stuk verhogen. Als je meer wilt weten over de examens, bezoek dan onze website voor uitgebreide informatie.