Normal_photo-of-serious-students-using-laptop-and-writing-2023-11-27-05-13-06-utc

Het voorbereiden op examens kan een stressvolle periode zijn. Om ervoor te zorgen dat je goed voorbereid bent en zonder onnodige stress je examens ingaat, is het belangrijk om een goede aanpak te volgen. Daarom hebben wij voor jou een checklist die je kan helpen succesvol het examen in te gaan. Zo vergeet je niks op deze belangrijke dagen.

Studieplanning

Een goede studieplanning is essentieel om je voor te bereiden op je examens. Zorg ervoor dat je ruim van tevoren begint met plannen en rekening houdt met alle vakken en onderwerpen die je moet leren. Maak een lijst van alle onderwerpen die je moet bestuderen voor elk vak en stel haalbare doelen om ervoor te zorgen dat je op tijd alle stof kunt doornemen. Plan genoeg tijd in voor het herhalen van de stof, zodat je alles goed onthoudt.

Studiemateriaal

Zorg ervoor dat je al je studiemateriaal op orde hebt voordat je begint met studeren. Verzamel alle benodigde boeken en aantekeningen die je tijdens de lessen hebt gemaakt. Oefen ook zeker met oude examens en voorbeeldvragen om een idee te krijgen van wat je kunt verwachten. Maak samenvattingen van de belangrijkste punten uit je lesmateriaal om de stof beter te onthouden.

Werkplek

Een rustige en georganiseerde werkplek is belangrijk om goed te kunnen oefenen. Houd je bureau schoon en leg je telefoon ergens anders neer zodat je minder afleiding hebt. Het gebruik van een koptelefoon of oortjes met noise-cancelling is tegenwoordig ook erg populair. Hierdoor kun je studeren in een drukkere ruimte zoals een bibliotheek maar raak je minder snel afgeleid door de geluiden om je heen.

Levensstijl

Een gezonde levensstijl helpt jou bij je concentratie en je geheugen. Zorg ervoor dat je genoeg slaapt, vooral in de nachten voor je examens. Eet gezonde en gevarieerde maaltijden en beweeg regelmatig. Dit helpt jou om stress te verminderen en meer energie te krijgen.

Examen spullen

Zorg ervoor dat je alle nodige spullen klaar hebt liggen voor je examen.

  1. Neem meerdere pennen en potloden mee, voor het geval er een stuk gaat.
  2. Ook een gum en een puntenslijper is handig voor eventuele foutjes.
  3. Een rekenmachine en geodriehoek mag natuurlijk niet ontbreken tijdens vakken zoals wiskunde en natuurkunde, evenals een woordenboek voor de taalvakken.
  4. Zorg ervoor dat je een geldige identiteitskaart of studentenkaart bij je hebt.
  5. En neem altijd voldoende eten en drinken mee voor het geval je honger of dorst krijgt.
  6. Neem ook minimaal één keer pauze tijdens het examen door even naar het toilet te gaan. Zo verzet je je gedachten en kun je wat frisser de laatste opgaven maken.

Examenlocatie en -tijd

Voordat het examen aanbreekt, controleer je de details. Weet precies waar het wordt afgenomen en houdt tijdens je reis rekening met eventuele vertragingen. Controleer ook de begintijd van je examen en zorg ervoor dat je ruim op tijd aanwezig bent. Check van tevoren bij je docent of je specifieke documenten mee moet nemen.

Meer weten over jouw examens?

Nu ben jij helemaal klaar voor de belangrijke dag. Op de Nationale Onderwijsgids helpen wij jou verder op weg wat betreft de examens en andere onderwerpen binnen de onderwijssector. Vind alle informatie en nieuwsartikelen op één plek. Bekijk het nu op onze gids.

Door: Nationale Onderwijsgids / Michelle Klos