De Hogeschoolraad van de Hogeschool Utrecht (HU) concludeert dat de personeelsreorganisatie van de instelling een grote aderlating betekent voor de kwaliteit van het onderwijs. Zo'n 200 arbeidsplaatsen in ondersteunende functies zullen verdwijnen. De bezuiniging zorgt voor veel onrust onder het personeel. Zo zouden medewerkers zich door het bestuur onder druk gezet voelen om te vertrekken. Dit heeft zijn weerslag op het onderwijspersoneel en de studenten, zegt de raad. Dit meldt het AD.
De HU wil twintig procent bezuinigen op ondersteunende diensten zoals administratie, voorlichting en ict. Ook stagebegeleiders en decanen vallen onder het ondersteunend personeel. Dit zorgt voor problemen, zegt voorzitter Cees Braas van de Hogeschoolraad. Volgens hem worden studentenbegeleiders weggestuurd zonder dat er voor goede vervanging is gezorgd. “Het gevolg is dan dus dat er studenten zonder stagebegeleider of decaan komen te zitten. Soms wordt iemand tijden later pas vervangen. Dat kan dus echt niet”.
De Algemene Onderwijsbond heeft onderzoek gedaan naar de kwestie bij de HU. Volgens rayon-bestuurder Jan Dijkstra van de bond zijn alle hogescholen bezig met bezuinigingen op de facilitaire diensten maar is de HU de enige hbo-instelling die geen sociaal plan heeft. Volgens de HU is een dergelijk plan niet nodig omdat er geen sprake is van een reorganisatie maar een “personeelsreductie via natuurlijk verloop”.
Personeelsleden spreken echter van intimidatie en dwang. Ze voelen zich onder druk gezet om een vaststellingsovereenkomst te tekenen waarin ze afspreken uit de dienst te gaan. Hierdoor zou het al maanden onrustig zijn onder het personeel wat invloed heeft op het onderwijzende personeel en de studenten. “Bepaalde taken moet het onderwijzend personeel overnemen van het ondersteunende personeel dat wegvalt”, zegt Dalila El Yandouzi, voorzitter van de personeelsraad. “Het kan zo zijn dat zij bijvoorbeeld minder tijd hebben om tentamens na te kijken. Daar wij zij bezorgd over”.
In een intern bericht heeft het bestuur van de HU gezegd een poging te willen doen om het conflict met de Hogeschoolraad op te lossen. Het College van Bestuur zegt zich bewust te zijn van de onrust onder het personeel en wil een “gedegen feitenonderzoek” laten uitvoeren.
© Nationale Onderwijsgids